Svijet
0

Umislio da je Joker iz Batmana pa pokušao ubiti stranca

Klix.ba
Dale Pipe
Dale Pipe
Paranoidni šizofreničar opsjednut likom Batmanovog neprijatelja Jokera zadržan je u pritvoru nakon što je pokušao ubiti stranca u rekreativnom centru.

Dvadesetjednogodišnji Dale Pipe bio je naoružan s 10 noževa i sjekirom kada je napao 22-godišnjeg Joshuu Henleyja koji je urinirao u toaletu centra.

Nakon jednosatnog vrebanja u muškoj svlačionici Belle Vue centra u Consettu, Pipe je prišao Henleyju iza leđa i počeo ga bosti nožem u leđa.

Divlji napad je nastavljen sve dok članovi centra nisu čuli vrisak žrtve.

"Napadnut je nožem sleđa dok je urinirao. Nije shvatio da je zboden dok se nije okrenuo i vidio napadača. Mislio je da ga je samo udario u leđa i vrat. Kada je shvatio da je zboden počeo se boriti za svoj život", rekao je tužilac Jolyon Perks.

Henley je uspio pobjeći kada je osoblje centra intervenisalo. Rekao je kako mu se Pipe predstavio kao Joker.

Na Facebooku je postavljao fotografije na kojima se vide razne vrste noževa.

Vrhovni sud Newcastlea saopćio je da je policija, osim noževa, pronašla i sjekire, šprice, steroide te selotejp u njegovoj torbi. Pronašli su i svesku u kojoj je pisalo: "16. ću ubiti nekoga".

Nakon što je uhapšen, rekao je policiji da bi prešao na druge žrtve da je uspješno ubio prvu.

Pipe, koji se izjasnio krivim za pokušaj ubistva i posjedovanje oružja, pokušao je unakaziti svoje lice da izgleda kao Joker jer mu je "glas u glavi rekao da mora tako uraditi", navedeno je u policijskom izvještaju.

Vozilo Hitne medicinske pomoći odvezlo je Henleyja u bolnicu Royal Victoria Infirmary u Newcastleu, gdje je podvrgnut šestosatnoj operaciji. Zadobio je 16 rana.

Pipeu je presuđeno da provede neodređeno vrijeme u bolnici jer je opisan kao veoma opasan mladić kojem treba dugoročni tretman.

"Zastrašujuća i divlja priroda napada opisana je u izjavi žrtve. Njegov život je fizički i emocionalno uništen. Žrtva je preživjela zahvaljujući hrabrosti, snazi i sreći", rekao je sudija James Goss.

Henley se trenutno oporavlja i nada se da će presudom Pipe biti uklonjen sa ulice kako ne bi više nikoga povrijedio.