Veća uloga
67

Ulaze li Kinezi na Bliski istok: Hamas i Fatah u Pekingu razgovarali o palestinskom pomirenju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina je u utorak saopćila da su se rivalske palestinske grupe Hamas i Fatah nedavno sastale u Pekingu na "dubinskim i iskrenim razgovorima o promicanju unutarpalestinskog pomirenja".

"Predstavnici Palestinskog nacionalnog oslobodilačkog pokreta i Islamskog pokreta otpora nedavno su došli u Peking", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lin Jian, govoreći o grupama njihovim službenim imenima.

On je poručio da su dvije strane ostvarile pozitivan napredak.

"Dvije su strane u potpunosti izrazile svoju političku volju da postignu pomirenje kroz dijalog i konsultacije, razgovarale su o mnogim specifičnim pitanjima i ostvarile pozitivan napredak", dodao je, ne precizirajući kada su se strane sastale", kazao je Lin Jian.

Hamas je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. nakon žestokih borbi sa svojim rivalima u Fatahu, koji održava djelomičnu administrativnu kontrolu nad Zapadnom obalom pod izraelskom okupacijom preko Palestinskih vlasti.

Kina je kroz historiju bila naklonjena palestinskom pitanju i podržavala dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Izraelska ofanziva na Pojas Gaze ubila je najmanje 34.488 ljudi, većinom žena i djece.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na "međunarodnu mirovnu konferenciju" kako bi se riješile borbe.

Ranije ove godine sličan sastanak političkih lidera Hamasa i Fataha održan je u Moskovi u organizaciji Rusije. U proteklim godinama grupe su održale više rundi pregovora, ali nisu došle do konačnog pomirenja. Zapad Hamas smatra za terorističku organizaciju.