Viralan snimak
32

Ukrajinski političar vrijeđao djevojku palog heroja pa završio u kontejneru

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
U utorak je grupa nepoznatih napadača zarobila bivšeg zastupnika u ukrajinskom parlamentu Tarasa Černovola, pristašu bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, koji se u Ukrajini suočava s optužbama za izdaju.

Nepoznati napadači su ga polili zelenom tekućinom i navodno također urinom te ga gurnuli u kontejner za smeće. To je trebala biti kazna za neselektivne riječi upućene Alini Mykhaylovoj, prijateljici poginulog ukrajinskog komandanta Dmytra Kotsyubayla (poznatog kao Da Vincijevi), koji je pao kod Bahmuta u martu i dobio titulu heroja Ukrajine.

Mikhailova je na čelu medicinske jedinice vojnog bataljona Da Vincijevi vukovi. U videu napadači uzvikuju "Sramota!", a Černovola nazivaju "izdajnikom ukrajinskog naroda". Kažu mu da je uvrijedio ženu koja se bori kod Bahmuta. Bivši zastupnik to demantira i iz kontejnera za smeće na mobitel zove policiju.

Černovol, koji je bio zastupnik u četiri mandata, među ostalim i za Stranku regija, više je puta napadao Michajlovu. Reagirajući na intervju koji je dala medijima, na Telegramu se požalio kako se u medije pozivaju "nekakvi prljavi zeleni gumari" (slobodan prijevod), a "pošteni ljudi" ne stignu govoriti.

Ujedno je njenu fotografiju priložio uz tekst u kojem piše o "podoligarhijskim kur*ama" na mrežama.

Taras Černovol sin je poznatog ukrajinskog disidenta iz vremena SSSR-a Vjačeslava Černovola, jednog od inicijatora stvaranja Ukrajinske helsinške grupe, novinara i kolumnista, heroja Ukrajine.

Prema mišljenju Černovola, njegovo javno poniženje naredio je predsjednički ured Volodimira Zelenskog zbog, kako on navodi opozicionih istupa.