Iran
0

Uhapšeno stotinjak reformista

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija je u Iranu uhapsila stotinjak reformista, među kojima i brata bivšeg predsjednika Mohameda Hatamija, koje državni mediji optužuju da su organizirali proteste u Teheranu povodom reizbora konzervativnog predsjednika Mahmouda Ahmedinejada. Pravosudne vlasti su saopćile da su opozicijski aktivisti privedeni i upozoreni da ne prave probleme. Nekoliko ih je brzo pušteno.

U nedjelju je došlo do novih sukoba između policije i demonstranata u Teheranu, gdje predsjednik Ahmedinjad kasnije treba prisustvovati pobjedničkom mitingu.

Bijela kuća je saopćila da prati događaje u Iranu, uključujući i navode da je tokom glasanja bilo neregularnosti. Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je kako se Washington nada da ovaj rezultat odražava volju građana.

Evropska unija izrazila je zabrinutost u vezi sa žalbama opozicije i nasiljem koje je uslijedilo po objavljivanju rezultata.

U Izraelu je potpredsjednik vlade Dani Ajalon rekao da rezultat izbora predstavlja rastuću prijetnju koja dolazi iz Irana i koja se mora zaustaviti.

Iranske vlasti su u subotu saopćile da je Mahmoud Ahmedinejad pobijedio na predsjedničkim izborima sa skoro dvostruko većim brojem glasova od svoga glavnog suparnika umjerene struje Mirom Hosseinom Moussavija, nakon velikog odziva birača.

Vrhovni duhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamenei kazao je da su rezultati izbora povod za istinsko slavlje i apelirao na opoziciju da prihvati ovakav ishod.

Ajatolah je rekao da će sve državne sile biti usmjerene protiv onih koji se protive pobjedi predsjednika Ahmedinejada.

"Neprijatelji će željeti da pokvare radost ovog događaja... nekim provokacijama" izjavio je ajatolah Hamenei.

Moussavi je ocijenio rezultate glasanja "opasnom šaradom" i tvrdi da je tokom prebrojavanja glasova bilo neregularnosti. "Lično ulažem protest u vezi s mnogo očiglednih neregularnosti i upozoravam da se neću povinovati ovoj opasnoj šaradi. Ovakav rad nekih zvaničnika potkopava stupove na kojima počiva Islamska Republika Iran i pretvorit će se u tiraniju", kazao je.

Sve tri opozicijske stranke zatražile su od moćnog Vijeća čuvara da poništi rezultate i ponovi glasanje, mada posmatrači kažu da za to ima malo izgleda.

Teheranski dopisnik BBC-a opisao je rezultat izbora kao nevjerovatan, naročito s obzirom na činjenicu da je Ahmedinejad osvojio 60 posto glasova u postojbini svog rivala.

Policija je, ubrzo po objavljivanju rezultata opkolila sjedište kandidata Moussavija u Teheranu i sukobila se s njegovim pristalicama koji su nosili transparente na kojima je pisalo "Dolje diktator".

I Ahmedinejadove pristalice izašle su nešto kasnije na ulice ali da bi proslavile njegovu pobjedu.

Grupa mladih ljudi blokirala je međutim glavnu ulicu ka centru grada, nazvavši predsjednika lopovom koji je ukrao izbore. Četiri policijska motocikla su zapaljena.