Svijet
1

Uhapšeni ronioci koji su sakupljali suvenire sa Costa Concordije

Klix.ba
Policija je na djelu uhvatila četvoricu muškaraca koji su na olupini broda Costa Concordia sakupljali suvenire.

Britanac, Irac i dva Južnoafrikanca bili su pripadnici spasilačke grupe Titan, uposlene prilikom podizanja broda sa morskog dna.

Policija je saopćila kako su nadzorne kamere postavljene oko broda snimile četvoricu muškaraca u ranim jutarnjim satima te su odmah poslali patrolni čamac.

Sva četvorica su odmah otpušteni iz Titana, a odobreno im je puštanje uz kauciju, dok datum suđenja tek treba odrediti. Optuženi su za krađu ti ulazak u zapečaćenu zonu zločina.

"Uhvaćeni su na djelu sa ruksakom i pod sumnjom da su pokušali uzeti predmete sa broda kao suvenire. Nisu smjeli biti ni u blizini broda, budući da je on još uvijek zapečaćen kao mjesto zločina. Sa sobom su imali ruksak sa grbom Costa Concordije. Tek treba utvrditi koju su ulogu imali tokom operacije spašavanja broda", izjavila je karabinjerska poručnica Elisabette Spoti.

Spoti je odbila reći da li se u ruksaku nalazilo još ukradenih predmeta te navodi kako je slučaj sada u rukama tužioca u Grossetu.

Ovo nije prvi put da se olupina broda našla na meti lopova. Tri mjeseca nakon potonuća, ronioci su otkrili kako je kultno mesingano zvono sa broda ukradeno.

Vlasti su roniocima, nakon što je brod izvučen sa morskog dna, dale dopuštenje da otvore sefove u kabinama, kako bi se putnicima vratila njihova imovina.

Podsjetimo, 290 metara dug brod, koji je nosio više od četiri hiljade putnika i članova posade, udario je u greben otoka Giglio u januaru 2012. godine, nakon što je kapetan Francesco Schettino promijenio zadani kurs. U katastrofi su poginule 32 osobe, a prošlog mjeseca je brod ispravljen nakon operacije koja je trajala duže od godinu dana. Schettinu se trenutno sudi zbog višestrukog ubistva, izazivanja katastrofe i napuštanja broda dok su se na njemu još uvijek nalazili putnici i posada.