Meksiko
0

Uhapšen vođa jednog od glavnih narkokartela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Meksičke vlasti su saopćile u četvrtak da je uhapšen Vicente Carrillo Leyva, vođa narkokartela Juarez, jednog od glavnih u zemlji.

Vlada je ponudila nagradu od dva miliona dolara onome ko pomogne da bude uhapšen.

"Četrdesetšestogodišnji Vicente Carrillo Leyva, koji je živio s lažnim identiteom, primijećen je u Meksiku dok se bavio sportom u jednom parku blizu svoje kuće", izjavio je komesar Rodrigo Esparza iz federalne policije.

Kako su vlasti navele, Vicente je kontrolirao mnogobrojne lance izvoza droge prema Sjedinjenim Američkim Državama. Trebalo bi da mu se sudi i za pranje novca.

Meksičko tužilaštvo je 23. marta objavilo listu s imenima 24 vođe iz šest najvažnijih narkokartela u zemlji i ponudilo nagradu od jedan do dva miliona dolara za njihovo hvatanje.

Meksički predsjednik Felipe Calderon čim je došao na vlast u decembru 2006. godine, rasporedio je više od 36.000 vojnika i policajaca u borbi protiv narkokartela, koji se spore oko kontrole trgovine u zemlji i prema SAD-u.

Nasilje povezano s narkokartelima donijelo je 5.300 mrtvih u Meksiku u 2008. godini, saopćile su vlasti, a 1.000 osoba je ubijeno od početka ove godine, prema pisanju štampe.