Međunarodna akcija
6

U Srbiji uhapšeno 13 članova kartela koji su prošvercovali najmanje sedam tona kokaina

SRNA
Foto: Telegraf.rs / Nikola Tomić
Foto: Telegraf.rs / Nikola Tomić
Pripadnici MUP-a Republike Srbije uhapsili su danas 13 osoba optuženih da su dio kartela koji se bavio međunarodnim švercom droge.

"Najveći narko-kartel na Balkanu praktično je uništen u današnjoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, okončanoj hapšenjem 13 osumnjičenih za međunarodni šverc droge", rekao je načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić.

Cmolić je na vanrednoj konferenciji za novinare precizirao da je riječ o kartelu koji stoji iza pošiljki kokaina iz Južne Amerike, koje su, uz logistiku u zemljama zapadne Afrike, bile namijenjene tržištima u zemljama Zapadne Evrope kao njihovom krajnjem cilju.

Prema njegovim riječima, najmanje sedam tona kokaina, zaplijenjenog tokom 2020. godine, dovodi se u vezu sa današnjim hapšenjima, od čega je pet tona zaplijenjeno na Arubi, a dio u Belgiji i Holandiji.

Govoreći o uhapšenima, Cmolić je rekao da su među njima organizatori, čiji su inicijali M.S. i M.L, kao i 11 vođa nezavisnih ćelija u okviru kartela.

On je istakao da je za otkrivanje 13 osumnjičenih za međunarodni šverc kokaina ključna bila "Skaj" aplikacija.

"Akcija se vodi od momenta preuzimanja Skaj aplikacije 2021. godine i vođena je u tajnosti do danas, kada je realizovana", rekao je Cmolić.

Na pitanje da li su privedeni bili uvezani sa kriminalnim klanom Darka Šarića ili "kavačkim klanom", Cmolić je odgovorio da će to pokazati istraga, koja je u toku, naglasivši da su danas u Srbiji uhapšeni najveći trgovci kokaina na Balkanu.