Svijet
0

Uhapšen američki oficir optužen za korupciju

FENA
Jedan oficir američke vojske uhapšen je u srijedu navečer u New Yorku i optužen za korupciju zato što je primao mito u zamjenu za izdavanje ugovora o kupovini oružja i vojne opreme za Irak, izjavio je u četvrtak jedan savezni tužitelj.

Dvadesetsedmogodišnji kapetan Austin Key opotužen je da je "zloupotrijebio svoj položaj i da je primio 50.000 dolara od nekih firmi" kada je bio zadužen za narudžbe i potpisivanje ugovora za američku vojsku na terenu u Iraku.

On je kontrolirao buđžet od više stotina hiljada dolara, precizirao je u saopćenju Michael Garcia, tužitelj na Manhattanu.

U julu je kapetan Key zatražio od jednog poslovnog čovjeka, čiji identitet nije otkriven, da mu isplati 125.000 dolara, uz obećaje da će mu on srediti buduće ugovore.

Biznismen je tada upozorio američke vlasti i pristao da se ponovo sastane s oficirom čije je riječi snimio. Key mu je tada rekao da bi mu mogao dati povjerljive informacije za 50.000 dolara.

Oficir bi mogao da dobije kaznu od 15 godina zatvora i novčanu kaznu u visini od 250.000 dolara.

Prema riječima stručnjaka za borbu protiv korupcije u Iraku, američki i irački zvaničnici su izvukli milione dolara u nelegalnim komisijama za dodjeljivanje dozvola za izvođenje javnih radova i za prodaju oružja, otkako je počela vojna invazija na Irak 2003. godine.