Proglašena epidemija
5

Uganda: Broj umrlih od ebole popeo se na 16

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Od smrtonosnog virusa ebole u Ugandi je umrlo 16 ljudi, saopćilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje, dok Ljekari bez granica navode da se strahuje da je virusom inficirano još najmanje 20 ljudi u distriktu Kibale.

U karantinu u bolnici u Kibali na zapadu zemlje gdje je epidemija izbila početkom jula, nalazi se 18 ljudi, a zdravstveni radnici obilaze sela kako bi izolirali eventualno inficirane i savjetovali drugima da preduzmu preventivne mjere.

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila epidemiju, ali nije preporučila da se ne putuje u Ugandu, a strane ambasade još nisu upozorile svoje državljane na opasnost od epidemije.

Međutim, procjene su da će zbog ebole ovo biti loša godina za turizam u Ugandi čiji su se predstavnici u velikoj mjeri trudili da privuku sve više gostiju. Turistički radnici se žale da gosti otkazuju svoj dolazak, a oni koji su već u Ugandi žele da odu zbog straha od zaraze, prenio je Tanjug.

Ebola je odnijela 224 života u Ugandi 2000. godine, a za ovaj virus ne postoji lijek niti vakcina. Virus, koji se manifestira kao hemoragična groznica, izuzetno je zarazan i brzo ubija.

Prvi slučaj registriran je u Kongu, a naziv je dobio po reci gdje je pronađen. Naučnici ne znaju odakle virus potiče, ali sumnjaju da se prva žrtva ebole zarazila preko inficirane životinje.