Izvještaj
0

Ubistva na "Krvavu nedjelju" bila su neopravdana

FENA
David Cameroon
David Cameroon
Istraga masakra na "Krvavu nedjelju" ustanovila je da su ubistva civila od pripadnika britanske vojske bila "neopravdana i nepravedna".

Otkrivajući nalaze istrage u izjavi pred Donjim domom britanskog parlamenta, premijer David Cameron izjavio je da su vojnici djelovali po naređenju koje nisu trebali dobiti, prenosi britanska novinska agencija Press Association.

Prvi hitac ispalila je britanska vojska, kazao je, ali nijedna od žrtava nije imala vatreno oružje i nije bilo apsolutno nikakvog opravdanja za pucnjavu po civilima.

"Nije bilo nikakvih dvosmislenosti - to je bilo neopravdano i nepravedno. Vojnici nisu primili nikakvo upozorenje prije nego što su otvorili vatru. Oni su izgubili samokontrolu i zaboravili su, ili ignorisali, instrukcije i obuku", izjavio je Cameron.

Istraga je ustanovila da su brojni vojnici dali lažne izjave o onome što se desilo kako bi opravdali svoje akcije.

"Neki su ubijeni dok su očigledno bježali s mjesta ubistva ili su pomagali drugima. Jedna osoba je ubijena dok je puzala od vojnika. Ne možete braniti britansku vojsku time što branite neodbranjivo. U ime vlade, ja istinski žalim zbog toga", izjavio je britanski premijer.