Svijet
23

Ubica ima manifest: Roof pljuvao i palio zastavu SAD-a, glorifikovao rasizam i oružje

Klix.ba
Muškarac koji je u srijedu ubio devet vjernika u crkvi u američkom Charlestonu imao je vlastitu web stranicu na kojoj je promovisao rasizam i mržnju prema SAD-u.

Dylann Roof je na svojoj stranici pod nazivom "The Last Rhodesian" napisao opširan manifest uz nekoliko fotografija koje ga prikazuju sa oružjem te dok pljuje i pali američku zastavu glorifikujući simbole Konfederalnih Američkih Država, nekadašnje samoproglašene nacije čije je otcjepljenje od SAD-a uzrokovalo građanski rat u 19. vijeku.

Zastava Konfederacije danas se povezuje sa rasizmom jer je ista otpočela rat sa Washingtonom upravo zbog odbijanja da kriminalizuje ropstvo.

U manifestu Roof opisuje kako se radikalizovao te zašto je izabrao grad Charleston za svoj napad u kojem je život izgubilo devet ljudi.

"Nemam izbora. Nisam u poziciji da odem u geto i da se tamo borim sam. Izabrao sam Charleston jer je to najstariji grad u državi i mjesto sa najvećim omjerom rasa u korist crnaca", napisao je Roof.

Postojanje njegove stranice otkriveno je na Twitteru, a smatra se kako postoji još od mjeseca februara, što se poklapa sa svjedočanstvima kako je Roof planirao svoj zločin najmanje šest mjeseci.

"Nemamo skinheadse, nemamo pravi KKK (Ku Klux Klan), svi samo pišu na internetu i niko zapravo ništa ne čini. Neko mora imati hrabrost da problem prenese u stvarnost, a izgleda da to moram biti ja", napisao je Roof.

Podsjećamo, pucnjava motivisana mržnjom desila se u srijedu u afroameričkoj crkvi u Južnoj Karolini, a Roof je navodno 30 minuta sjedio među vjernicima prije nego što je otvorio vatru i ubio šest žena i tri muškarca, među kojima je bio i svećenik.