Svijet
0

U Zimbabveu se traži proglašenje vanrednog stanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Provladina organizacija Zimbabveanski advokati za pravdu (ZLJ) pozvala je predsjednika Roberta Mugabea da proglasi vanredno stanje kako bi se prekinulo političko nasilje koje se pogoršava nakon općih izbora od 29. marta, objavili su u srijedu državni mediji.

Asocijacija zimbabveanskih advokata ocijenila je da bi proglašenje vanrednog stanja zaštitilo stanovništvo od nasilja koje se pripisuje opozicionim militantima.

"S obzirom na aktuelnu situaciju, ZLJ poziva vladu i predsjednika Mugabea da predvide mogućnost proglašenja vanrednog stanja kako bi se ugušili neredi", izjavio je čelnik ove organizacije, advokat Martin Dinha, a navodi ga dnevni list The Herald, glas režima.

Šef države može proglasiti vanredno stanje na dvije sedmice ako ocijeni da je ugrožena stabilnost zemlje, ono se može proširiti na šest mjeseci uz odobrenje parlamenta. Ono omogućava vlastima da hapse osumnjičene na neodređeno vrijeme i da nametnu policijski čas.

Ujedinjeni narodi upozorili su u utorak da se postizborno nasilje pojačava i da je dostiglo "kritički nivo", naglasivši da je ono nastalo zbog Mugabeovih pristalica protiv opozicije, u cilju održavanja drugog kruga predsjedničkih izbora čiji datum nije utvrđen.