Skoro 40.000 prestupnika
0

U Velikoj Britaniji se učetverostručila krađa goriva na benzinskim pumpama

A. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Neko bi pomislio da u Britaniji vlada idila i ekonomska harmonija, a tamošnji vozači rizikujući kaznu zatvora sve više kradu gorivo. Krađa goriva porasla je za 77% u trećem kvartalu 2023. u odnosu na isti period prošle godine.

Britance je tokom proteklih nekoliko godina pogodio Brexit, koji je uznemirio ekonomiju zemlje nakon čega je brzo uslijedila pandemija.

Baš kad su pomislili da bi se stvari mogle ponovno početi normalizovati, došao je razorni rat u Ukrajini koji je izazvao novi šok i usporio ekonomski rast u 2022. na samo 3,1 posto.

Analnogno tome, domino efekt se desio s povećanjem cijena nafte i energije, kao i hipotekarnih stopa koje konstatno bilježe rast.

Skoro 40.000 prestupnika

''Ranije ove godine zaustavilo me obezbjeđenje, jer sam na brzinu sumnjivo ušao u supermarket i nisam pokupio korpu'', komentariše Sean.

''Prijatelj koji je radio u prodavnici rekao je da je osoblje bilo posebno oprezno, zbog značajnog porasta krađa u velikim trgovinama i supermarketima zbog trenutne ekonomske situacije. Razgovor s prijateljem mi je otvorio oči, istaknuo problem i otvorio pitanja koja mi jednostavno nisu padala na pamet. Sada čujem da se i krađa goriva povećala za četiri puta'', dodao je on.

Tačnije, u trećem kvartalu ove godine dogodila su se 39.563 incidenta u kojima su vlasnici benzinskih pumpi pokušali ući u trag kradljvcima.

Ta brojka zapravo je veća za nevjerovatnih 77% u odnosu na isti period 2022. godine kada je broj krivičnih djela pred sudovima iznosio 22.335. Međutim, brojke se porede i u odnosu na isti period 2019. – godinu kada su ovakvi incidenti već počeli da rastu. Ovo je za Britance postao pravi problem koji se ne stabilizuje.

Novčana kazna ili do dvije godine zatvora

Prema podacima britanskog sindikata naftnih kompanija, prosječni gubitak svake pumpe je procijenjen na oko 12.000 eura (10.500 funti) godišnje. Koliko god zvučalo nevjerovatno, kada se uzme u obzir da su svi automobili registrovani i da većina benzinskih pumpi ima sigurnosne kamere, većina ovih kaznenih djela se klasifikuje kao ''bijeg'', s obzirom da kupci napune vozilo benzinom ili dizelom, a zatim jednostavno sjednu u vozilu i odu bez pokušaja plaćanja.

U gužvi na pumpama, iako se na nekima praktikuje brže online plaćanje, razumljivo je da osoblje može teško pratiti šta se sve tačno dešava.

Osim zabilježenih krađa, stručnjaci sugerišu da bi ovo mogao zaista biti sve veći problem i da trenutne brojke nagoveštavaju mnogo veće brige i poteškoće oko toga. Neplaćanjem goriva vozači rizikuju maksimalnu kaznu do dvije godine zatvora ili prođu sa novčanom kaznom. To ujedno sugeriše da se mnogi ljudi nalaze u očajnim situacijama u kojima se čini da vrijedi preuzeti rizik.