Svijet
3

U Tursku izbjeglo više od 30.000 Sirijaca

FENA
Ukupan broj izbjeglica iz Sirije registrovanih u Turskoj premašio je 30.000, izjavio je u petak zvaničnik turskog ministarstva vanjskih poslova.

"Još 400 Sirijaca ušlo je u četvrtak u Tursku, zbog čega je ukupan broj izbjeglica iz te zemlje porastao na 30.800", rekao je agenciji France Presse neimenovani zvaničnik turskog ministarstva.

Sirijci koji su pobjegli u susjednu Tursku pred nasiljem u svojoj zemlji, koje je ove nedjelje eskaliralo, smješteni su u kampove u jugoistočnim provincijama Hataj, Gaziantep, Sanlijurfa i Kilis, duž granice sa Sirijom.

Prije dva dana, tursko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je u roku od 48 sati čak oko 2.000 Sirijaca potražilo utočište u Turskoj, prenosi Reuters, podsjetivši da je Turska pružila utočište za više od 50.000 Sirijaca od početka pobune u martu 2011. godine, ali da se hiljade njih u međuvremenu vratilo u svoju zemlju.

"Na žalost, trenutna situacija u Siriji još je gora nego što je bila", rekao je u petak novinarima turski predsjednik Abdullah Gul, upozorivši da je sirijski režim, kako izgleda, skrnjavio mirovni plan koji je predložio međunarodni posrednik Kofi Annan.

Vlada Turske je više puta optužila Damask da pokušava da dobije na vremenu koristeći Annanov plan u šest tačaka kao izgovor, podsjeća francuska agencija.

Turska, nekada zdušni saveznik Sirije, raskrstila je s Damaskom pošto je Asadov režim počeo da se obrušava na učesnike pobune koja je počela još u martu prošle godine.