Svijet
0

U trostrukom napadu u Amari 23 mrtvih i 150 povrijeđenih

FENA
Najmanje 23 osobe su ubijene a 150 je povrijeđeno u srijedu u trostrukom napadu automobilom bombom u Amari, na jugu Iraka, objavio je zvaničnik lokalnih zdravstvenih službi. Među povrijeđenima ima desetero djece, precizirao je generalni direktor zdravstvene službe grada.

Prema policijskom zvaničniku u Amari, prva eksplozija desila se u centru grada oko 10.30 po lokalnom vremenu, druga i treća su uslijedile u razmaku od nekoliko minuta.

Britanska vojska, koja je do aprila 2007. kontrolirala provinciju Missane, s Amarom kao glavnim gradom, potvrdila je eksploziju. Glasnogovornik, komandant Mike Shearer je precizirao da je ona pogodila tržnicu šiitskog grada.

Amara, grad od 350.000 stanovnika, bila je poprište žestokih sukoba u oktobru između policije i šiitske milicije, u kojima su poginule 24 osobe.

Trostruki napad od srijede je posljednji u nizu nedavnih u zemlji, nakon prijetnji od 4. decembra iračke struje Al-Qaida da će pokrenuti nove napade na vladine snage i sunitsku miliciju povezanu s američkom vojskom.