Uragan Gustav
0

U toku evakuacija New Orleansa

FENA
Uragan Gustav u subotu je ojačao u oluju III. kategorije krećući se preko toplih karipskih voda prema zapadu Kube, objavio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC), dok televizijske postaje izvještavaju o početku evakuacije u New Orlenasu, gdje se dolazak Gustava zapadno od grada najavljuje za utorak.

Oko 6 sati ujutro, po istočnoameričkom vremenu, Gustav je prešao brzinu vjetra od 185 km na sat, što ga svrstava u III. kategoriju na Saffir-Simpsonovoj ljestvici s pet kategorija snage uragana, navodi NHC u Miamiju.

Oluja koja je do sada ostavila najmanje 78 žrtava na Karibima, kreće se prema obalama Luoisiane gdje se nalazi veliki broj naftnih i plinskih platformi, a obalu trebala zahvatiti zapadno od New Orleansa.

Iako se dugoročno planiranje oluja često zna pokazati pogrešnim, u NHC-u su u petak najavili da bi Gustav u idućih 48 sati mogao dostići IV. kategoriju.

U New Orleansu, koji je prije tri godine poharao katastrofalni uragan Katrina, poplavivši 80 posto grada i odnijevši gotovo 1.500 života, u subotu ujutro traje evekuacija stanovništva prema prihvatnim centrima na sjeveru Louisiane i prema okolnom saveznim državama.

Predsjednik George W. Bush u petak je proglasio stanje elementarne nepogode u Louisiani, što omogućuje pružanje savezne pomoći.

Američke TV mreže objavljuju snimke iz New Orleanse gdje su autoceste koje vode iz grada prema sjeveru otvorene u jednom smjeru i na njima je gust promet.

Osim automobilima, stanovnici se evakuiraju pripremljenim autobusima i vlakovima Amtrack.

Američki inžinjerijski korpus, koji održava nasipe, kanale, ustave i druge priobalne instalacije, upozorava da bi uragan mogao podići razinu voda uz obale Meksičkog zaljeva za 4,5 do 9 metara, te najavljuje da bi osim u Louisiani evakuacija u subotu mogla početi u još tri obalne države.

"Ova oluja ima potencijal da postane vrlo opasna. Vjetar je jednostavo strahovit", upozorio je Bill Irwin, direktor programa u Inžinjerijskom korpusu.