Pakistan
0

U sukobima ubijeno 25 militanata i pet vojnika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više od 25 talibanskih militanata i pet pakistanskih vojnika ubijeno je u žestokom sukobu u nemirnoj dolini Swat na sjeverozapadu zemlje, saopćio je u srijedu vojni portparol.

Borbe su se desile tokom noći u selu u blizini Matte, poznatog uporišta militanata u regiji.

"Nanijeli smo teške gubitke militantima. Imamo snimak tijela militanata ubijenih u borbi", izjavio je Reutersu vojni portparol u Swatu.

"Pet naših hrabrih vojnika postali su mučenici", kazao je.

On je dodao da je policijski sat uveden širom doline Swat do daljnjeg.

Muslim Khan, portparol militanata koje predvodi imam Faizullah, potvrdio je sukob, ali je izjavio da je ubijen samo jedan njihov borac.

Pored toga, militanti su ubili Afganistanku koju su optužili da je američka špijunka u pakistanskoj plemenskoj regiji Sjeverni Waziristan na granici s Afganistanom.

Pakistanske vlasti potpisale su mirovni sporazum s militantima u Swatu u maju, čime je došlo do zatišja nakon mjeseci nasilja, ali su militanti pojačali aktivnosti u posljednjim sedmicama nakon što su optužili vladu da nije ispoštovala sporazum.

U ovoj su sedmici militanti ubili tri vojna obavještajna službenika iz zasjede i također su uzeli za taoce 30 policajaca i vojnika u napadu na njihov položaj.