Svijet
0

U sukobima u Siriji poginulo najmanje 39 osoba

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U sukobima širom Sirije danas je poginulo najmanje 39 ljudi, od kojih su 20 bili civili, devet vojnici i 10 pobunjenici, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sirijska vojska je bombardirala distrikt Salahedin u Alepu, u nastojanju da istera pobunjenike iz tog strateškog dela trgovinske prestonice, dok su se u Damasku čuli pucnji iz vatrenog oružja i eksplozije bombi, navode posmatrači i državni mediji.

Državna televizija je objavila da su dvije bombe eksplodirale u centru prijestonice, ali nije izvijestila o eventualnim žrtvama. Sirijska opservatorija je saopćila da snage sirijskog režima bombardiraju distrikt Salahedin, pošto su u četvrtak primorale pobunjenike na tzv. taktičko povlačenje iz tog dijela Alepa. Komandat pobunjenika tvrdi da njegovi borci i dalje pružaju snažan otpor u okolini Salahedina, prenosi Tanjug.

"Žestoki sukobi nastavljeni su bez predaha u protekla 24 sata, pošto vojska pokušava da nas istjera iz tog dijela grada", rekao je komandant pobunjenika Abdel Kader Saleh agenciji AFP telefonom.

Režimske snage su danas bombardirale i druge dijelove Alepa, a očevici u Damasku tvrde da je bilo pucnjave u gusto naseljenoj Bagdadskoj ulici u samom centru prijestonice. Sukoba je bilo i u drugim dijelovima Damaska, uključujući Tadamun, gde je došlo do žestokih obračuna između pobunjeničke Sirijske oslobodilačke armije i vojske, saopćili su Lokalni koordinacioni odbori koji imaju aktiviste na terenu.