Afganistan
0

U sukobima u od januara ubijeno 1.000 civila

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Skoro1.000 civila je među 2.500 ubijenih u oružanom sukobu u Afganistanu u dosadašnjem toku ove godine, saopćila je mreža od 100 nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija (NVO).

"Došlo je do naglog rasta broja civilnih žrtava koji su izazvale sve strane, širenja nesigurnosti u ranije stabilnim područjima, povećanja napada na humanitarne agencije i njihovo osoblje", navodi se u saopćenju mreže NVO, prenosi Reuters.

Oružani sukobi i nasilje povezano sa sukobom povećano je za oko 50 posto u 2008. u poređenju s prošlom godinom, upozorile su humanitarne agencije.

"Broj pobunjeničkih napada za svaki od mjeseci u maju (463), junu (569) i julu je veći od brojeva takvih napada od kraja velikih neprijateljstava u 2001. godini", navodi se u saopćenju mreže NVO.

Javljeno je da je juli bio najteži mjesec za afganistanske civile u proteklih šest godina, s 260 zabilježenih civilnih žrtava, dodaje se u saopćenju.

Afganistanska nezavisna Komisija za ljudska prava (AIHRC) i UN-ova Misija za pomoć u Afganistanu pripisuju dvije trećine javljenih žrtava talibanskim pobunjenicima čija taktika uključuje korištenje bombaša samoubica i podmetanje bombi kraj puta čije eksplozije imaju za cilj ubistva i sakaćenja civila.

U zračnim udarima međunarodnih snaga pod američkim vodstvom također je bilo civilnih žrtava, saopćio je AIHRC.

Nesigurnost i nasilje brzo su se proširili na dijelove zemlje koji su se ranije smatrali relativno stabilnim, ugrožavajući tako razvojne i humanitarne aktivnosti. Desetine hiljada ljudi, većinom na nemirnom jugu, bilo je prisiljeno napustiti domove, saopćile su humanitarne agencije.