Kamerom Oggija Tomića
0

U Speakers' Corneru Hyde Parka recite sve što želite

Sarajevo-x.com
Foto: Oggi Tomić
Foto: Oggi Tomić
Ukoliko vas put odvede u London nipošto ne propustite šetnju kroz Hyde Park. Ono što će zasigurno privući vašu pažnju je takozvani Speakers' Corner. To je mjesto na kojem je dozvoljeno da se obratite prisutnima i da govorite o bilo kojoj temi, osim o dvije, a to je razgovor o kraljevskoj porodici i svrgavanju britanske vlade. Oggi Tomić, Bosanac koji već duže vremena boravi u Velikoj Britaniji objektivom svog aparata zabilježio je brojne govore u ovom "slobodnom kutku" i žučne rasprave među okupljenima.

Hyde Park je postao simbol slobode izražavanja. To je mjesto gdje svako može reći sve što poželi i mjesto koje je postalo prava turistička atrakcija.

Naime, 1855. godine izbili su javni nemiri kada je uvedena zabrana trgovanja nedjeljom, jedinog dana u sedmici kada su ljudi bili slobodni. Karl Marx je ove nemire opisao kao početak engleske revolucije. Pokret čartista koristio je Hayd Park kao mjesto za okupljanje radnika koji su željeli iskazati svoje nezadovoljstvo.

Masovni i krvavi radnički protesti izbili su 1866. i 1867. godine. Radnici su zahtijevali od Vlade veća prava i više radnih mjesta. Nemiri su potaknuli i ohrabrili neke da počnu i javno govoriti u Hyde Parku. Nakon niza rasprava, Vlada je ipak dozvolila da se jedan dio parka koristi za slobodne javne rasprave i od tada takozvani Speakers' Corner postaje mjesto gdje svi mogu reći ono što misle, mjesto za javnu raspravu, ali i mjesto za okupljanje i protestvovanje. Neki tvrde da je to bilo i mjesto gdje su postavljana vješala i gdje je osuđenik prije vješanja imao pravo na svoje posljednje riječi.

Na tom mjestu govorili su brojni ljudi, od onih potpuno nepoznatih do onih slavnih učenih govornika i filozofa kao što su Karl Marx, Vladimir Lenin, George Orwell i William Morris.

No, često se prigovaralo zbog toga što je zakonom bila zabranjena sloboda javnog govora na drugim mjestima u istom parku ili na drugim javnim mjestima u Londonu.

Spomenimo i to da su 15. februara 2003. godine u Hyde Parku organizovani jedni od najvećih protesta u Velikoj Britaniji. Naime, tada je protiv rata u Iraku protestvovalo preko milion ljudi.