Svijet
0

U Sloveniji od ponoći na snazi izborna šutnja pred nedjeljne izbore

FENA
U Sloveniji jeu ponoć stupila na snagu izborna šutnja pred drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će u nedjelju birači odlučiti hoće li petogodišnji mandat povjeriti Alojzu Peterleu (59) ili Danilu Tuerku (55).

Izborna šutnja trajat će do zatvaranje birališta u nedjelju u 19 sati, kada će se znati prve projekcije rezultata. Peterle je u prvom krugu 21. prošlog mjeseca osvojio 4 postotna boda više od Tuerka koji u ovom krugu važi za izrazitog favorita.

Premda je objava ispitivanja biračkog tijela u zadnjem tjednu predizborne kampanje zabranjena, ljubljanski dnevni list "Dnevnik" objavio je u petak u svom internet izdanju rezultate telefonske ankete. Prema tim rezultatima bi Tuerk u nedjelju mogao dobiti oko 66, a Peterle oko 34 posto glasova, a na izborima glasovati 78 posto birača, znatno više nego u prvom krugu kad ih je glasovalo oko 57 posto.

Telefonska anketa provedena je na uzorku 539 ispitanih u petak između 16 i 21 sati, a provela ju je za "Dnevnik" agencija Ninamedia.

Glavni urednik "Dnevnika" Miran Lesjak rekao je da objavom ankete žele ukazati na apsurdnost i neustavnost spomenute odredbe zakona o predizbornoj kampanji i da smatraju da birači imaju pravo na informaciju o izgledima kandidata prije izlaska na izbore.