Svijet
77

U SAD-u uhapšen bivši pripadnik HVO-a zbog ratnih zločina

Klix.ba
Zdenko Jakiša, 45-godišnji bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), uhapšen je u Minneapolisu u američkoj saveznoj državi Minnesota, zbog sumnji da je počinio ratni zločin u Bosni i Hercegovini

Američke imigracione vlasti Jakišu optužuju zbog obmanjivanja i iznošenja neistinitih podataka tokom apliciranja za useljeničku vizu. Kako navodi Associated Press, nije naveo da je bio u vojsci, da je počinio ratne zločine rokom '90-tih te da je bio u zatvoru.

Tereti se za ubijanje starije žene srpske nacionalnosti, kidnapovanje, pljačku i napad na Bošnjaka 1993. godine. Navodno su se u cijeli slučaj uključili i bh. organi gonjenja.

Katherine Menendez, advokatica koja je zastupala Jakišu na prvom pojavljivanju na sudu, nije htjela komentarisati slučaj.

Jakiša i njegova supruga su aplicirali za useljeničku vizu 1998. godine u Američkoj ambasadi u Hrvatskoj.

Govoreći o ratu u kojem je učestvovao, Jakiša je kazao da je u njemu izgubio mnogo prijatelja.

"Moj brat je danas u kolicima nakon što je ranjen u kičmu. Ne postoji osoba u Hrvatskoj koja nije nekoga izgubila tokom rata. Bio je to rat bez svrhe. Dobar samo za ljude iz vlasti da mogu govoriti laži svojim građanima", kazao je Jakiša koji je poznat američkoj policiji i sudovima.

Jakiša se trenutno nalazi u pritvoru Okružnog suda Minnesota, a saslušanje mu je zakazano za ponedjeljak.