Svijet
0

U ratu u Siriji ubijeno je čak 400.000 ljudi

FENA
Staffan de Mistura (Foto: EPA)
Staffan de Mistura (Foto: EPA)
Posebni izaslanik UN-a za Siriju rekao je u četvrtak kako će se mirovni pregovori nastaviti sljedeće sedmice uprkos odluci glavne opozicije da ranije napusti pregovore, što je on odbacio kao "diplomatski potez".

Staffan de Mistura je u intervjuu za Švicarsku radio-televiziju na francuskom (RTS), rekao da je u petogodišnjem ratu ubijeno 400.000 ljudi, daleko više nego su raniji UN-ovi izvještaji navodili gubitke od 250.000 do 300.000 žrtava.

Svi članovi sirijske opozicije napustiti će mirovne pregovore u Ženevi do petka, rekao je u četvrtak njihov glavni pregovarač Asaad Zoub, s malim izgledima da se pregovori nastave osim ako se stanje na terenu temeljito ne promijeni.

"Ima dosta diplomatskog pozicioniranja i to je normalno. To znači predloži stvari koje se teže može prihvatiti otiđi i vrati se nazad, ponovno otiđi i vrati se", rekao je De Mistura. "To je isto tako i prilično opravdano jer ima trenutaka kada se pitate da li se održava prekid vatre".

Upitan hoće li se pregovori nastaviti on je rekao: "Ne možemo ovo ispustiti. Moramo obnoviti prekid vatre, moramo ubrzati humanitarnu pomoć i zatražit ćemo od zemalja supokrovitelja da se sastanu".

Svjetske i regionalne sile pokrovitelji su krhkog prekida neprijateljstava koje je stupilo na snagu 27. februara, ali je narušeno sve jačim borbama prošle sedmice u Alepu, Latakiji i drugim mjestima.

Najnoviji krug pregovora koji je započeo 13. aprila trebao se usredotočiti na teško pitanje političke tranzicije. Delegacija Damaska, međutim, želi vladu nacionalnog jedinstva i ne pokazuje znakove prihvaćanja zahtjeva opozicije da predsjednik Bashar al-Assad ode.

"Njegov interes je da ostane na vlasti, to je moje mišljenje. U sadašnjim uslovima rješenje je politička tranzicija", rekao je De Mistura.

"Uprkos pregovaračkim napetostima svi se oni slažu, svi, da mora doći do tranzicije što znači radikalne promjene", rekao je.