Jemen
0

U protestima poginule četiri osobe, povrijeđene stotine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jemenske snage sigurnosti ubile su u subotu četvero ljudi, a ranile stotine tokom drugog dana žestokog razbijanja antivladinih protesta, javio je Associated Press pozivajući se na svjedoke.

Američka agencija je navela da je napad jemenske policije bio najžešći do sada na demonstrante koji već mjesec dana traže odlazak predsjednika Alija Abdullaha Seleha koji već 32 godine vodi državu.

Policija je protiv nekoliko hiljada demonstranata u prijestolnici Sana, koristila oružje i suzavac.

Liječnik dragovoljac koji se brine o demonstrantima Abdelwahed al-Juneid kazao je da je u subotu ranjeno oko 250 ljudi.

Demonstracije su održane i u gradu Dar Saadu, gdje je policija također pucala i bacala suzavac da rastjera nekoliko hiljada ljudi.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izuzetno je zabrinut zbog nasilja u Jemenu i osudio je prekomjernu upotrebu sile protiv miroljubivih demonstranata, rekao je njegov glasnogovornik Martin Nesirky, a prenijela agencija France Presse.

Ban je pozvao jemenske vlasti da pokažu krajnju suzdržanost, nakon što su se u subotu žestoko obrušile na demonstrante pri čemu je ubijeno četvero ljudi.

"On (Ban) je pozvao vladu i opozicijske skupine da postignu saglasnost da uđu u prave pregovore koji će dovesti do konkretnih rezultata i izbjegnu daljnje pogoršanje situacije", rekao je Nesirky.

U demonstracijama širom Jemena, u kojima je tražena ostavka predsjednika Alija Abdullaha Saleha, među poginulima je i jedan 12-godišnjak.