Guardian
0

U propalestinske aktiviste pucano izbliza u glavu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U propalestinske aktiviste, koji su pokušali da dopreme pomoć u Gazu, pucano je izbliza u glavu, otkriva danas britanski list "Gardijan", navodeći da raste pritisak na Izrael da dozvoli nezavisnoj komisiji da ispita kako je u ponedjeljak tačno došlo do ovog tragičnog incidenta.

Obdukcijom turskih forenzičara je utvrđeno da je ukupno 30 metaka ispaljeno u tijela devet aktivista, a da su petorica upucana direktno u glavu, prenosi BBC.

Jedan od preživjelih tvrdi da su izraelski vojnici pucali s namjerom da ubiju, a ne da onesposobe aktiviste, kao što hici u glavu jasno pokazuju.

Ova nova informacija o intenzitetu pucnjave i načinu na koji su aktivisti ubijeni dovodi u pitanje izraelske tvrdnje da su vojnici otvorili vatru na aktiviste u samoodbrani, piše "Gardijan", prenoseći poziv jednog britanskog poslanika na neophodnost međunarodne istrage.

Izrael tvrdi da broj metaka u tijelu žrtava ne dovodi u pitanje činjenicu da su vojnici bili u životnoj opasnosti i da su pucali u samoodbrani.

Ovo objašnjenje međutim ne zadovoljava Tursku, čiji je ambasador u Vašingtonu rekao da je Izrael na putu da "izgubi jednog prijatelja", prenosi "Gardijan" na naslovnoj strani.

"Indipendent", takođe na naslovnoj strani, fotografijom hendikepiranog palestinskog djeteta, koje ne može da dobije neophodnu medicinasku pomoć, ilustruje nehumani aspekt blokade Gaze.

U daljem tekstu, ovaj listi navodi da iako većina stanovnika Gaze zna da bi oslobađanjem Gilada Šalita - izraelskog vojnika zarobljenog prije četiri godine - blokada smjesta bila obustavljena, vladajući Hamas neometano uživa u svojevrsnoj moralnoj pobjedi koju im je loše izvedena izraelska akcija nenadano donijela, prenose agencije.