Filipini
0

U požaru u sirotinjskoj zgradi poginulo 16 osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šesnaest osoba, među kojima žene i djeca, poginulo je u požaru u stambenoj zgradi u sirotinjskoj zajednici u centralnim Filipinima.
  • Vatra je izbila nakon ponoći u ponedjeljak i brzo se proširila zahvaljujući snažnim vjetrovima, gutajući dvosprastnu stambenu zgradu i više od 60 obližnjih koliba u gradu Bascolodu, saopćila je vatrogasna načelnica Pamela Candido.

Dodala je da je nekoliko osoba skočilo kroz prozore ali da ostale nisu uspjele da se probude na vrijeme kako bi se spasile.

  • Neke majke poginule su sa svojom djecom. To je uistinu tragično, izjavila je Candido za Associated Press.

Dionisio Nino, 46-godišnji trgovac, jecao je dok su vatrogasci izvlačili spržena tijela njegove supruge, dvoje djece i unuka, koje je zarobio požar u sobi na drugom spratu.

  • Skočio sam kroz prozor kako bih dozvao pomoć ali u tome nisam uspio jer se vatra posvuda brzo širila, izjavio je Nino novinarima.

U zgradi su stanovale siromašne porodice, među kojima su muškarci i žene koji su radili kao trgovci na obližnjoj javnoj pijaci, saopćili su zvaničnici.

Rodbina je identifikovala mrtve, koji su ubačeni u crne plastične vreće i poredani jedni pored drugih u blizini sirotinjske zajednice iz koje je još kuljao dim.

Istraga je u toku kako bi se ustanovio uzrok požara koji je izbio u prizemlju zgrade.

  • Svjedoci su izjavili istražiteljima kako je moguće da su vatru izazvale svijeće koje je palila stanarka koja nije platila račun za struju, izjavila je načelnica zajednice Jocelyn Uychiat.

Bacolod se nalazi na otoku Negros, siromašnoj regiji u kojoj se proizvodi šećer, 550 kilometara južno od Manile.