Svijet
0

U najkrvavijem danu sirijske snage ubile više od 63 civila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijske snage ubile su najmanje 63 civila u akcijama protiv prodemokratskih demonstranata, saopćila je danas sirijska organizacija za ljudska prava Savasia.

Organizacija je saopćila da su 53 demonstranta ubijena jučer u gradu Hama, jedan u Damasku, a dvoje u provinciji Idlib na severozapadu zemlje.

Sedam ljudi je ubijeno u gradu Rastanu u centralnom dijelu Sirije, koji je od nedjelje pod tenkovskom opsadom sirijske vojske, a i na udaru je vojnih snaga, prenio je Reuters.

Organizaciju Savasia osnovao je ugledni advokat u oblasti ljudskih prava Mohanad al-Hasani, koji je ove sedmice pušten iz zatvora gdje je proveo godinu dana kao politički zatvorenik.

Jučerašnji dan bio je jedan od najkrvavijih otkako su u Siriji počeli protesti prije 11 sedmica.

Snage sigurnosti i snajperisti pucali su na desetine hiljada demonstranata koji su se jučer okupili u Hami, gde je prije 29 godina predsjednik Hafez el-Assad, otac sadašnjeg predsjednika Bashara, skršio oružanu pobunu islamističkih ekstremista kada je poginulo oko 30.000 ljudi, a neki dijelovi grada bili sravnjeni sa zemljom.

Snage predsjednika Bashara al-Assada tako pojačavaju napade u gradovima koje smatraju centrima demonstracija na kojima protivnici režima traže okončanje 40-godišnje vladavine njegove porodice, navode agencije.

Režim je u većem dijelu zemlje prekinuo veze sa Internetom, kako bi spriječio opozicione aktiviste da se organizuju putem YouTubea ili Facebooka.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izrazio je jučer zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Siriji i pozvao na prekid represije i uspostavljanje dijaloga o reformama.

Ban je zabrinut zbog eskalacije nasilja u Siriji, koje je za sobom navodno ostavilo najmanje 70 ubijenih samo u prošloj nedjelji, čime je ukupan broj žrtava od sredine marta dostigao 1.000, sa još više ranjenih i uhapšenih, navodi se u saopćenju.