Traži se izručenje
2

U Južnoj Koreji uhapšena žena zbog slučaja pronalaska dječijih tijela u koferima na Novom Zelandu

D. B.
Južnokorejska policija je uhapsila ženu koja povezana sa slučajem na Novom Zelandu, odnosno pronalaskom dječijih tijela u dva kofera.

U slučaju koji je šokirao svijet, tijela dvoje djece pronađena su u koferima koje su u Aucklandu kupili stranci. Novozelandske vlasti tvrde da su tijela u koferima već nekoliko godina te da su žrtve imale sedam i deset godina. Novi Zeland je zatražio izručenje žene koja je uhapšena u Južnoj Koreji zbog povezanosti sa slučajem.

Hapšenje je rezultat saradnje dvije zemlje, a uhapšena žena je u četrdesetim i pronađena je nakon što su identificirani posmrtni ostaci djece. Ženu su pronašli policijski službenici koji su bili na tajnom zadatku. Ona se skrivala u stanu u gradu Ulsanu, a za njeno hapšenje je izdan Interpolov nalog.

Novozelandske vlasti su zatražile ukidanje mogućnosti plaćanja jamčevine te izručenje kako bi se žena suočila s optužbama.

Lokalni mediji javljaju da je žena u srodstvu s djecom te da je porodica živjela u Aucklandu nekoliko godina. Prije smrti djece, njihov otac je preminuo.

Porodica koja je pronašla tijela kupila je kofere iz jednog skladišta u augustu. Ta porodica nema veze sa smrću djece.