Svijet
0

U Jemenu ubijeno više od 800 članova Al-Kaide

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jemenske trupe uz podršku arapskih koalicija zračnim udarima su u napadu na jugoistok glavnog grada u proteklih godinu dana ubili više od 800 pripadnika Al-Kaide.

Provladine snage ponovo su zauzele naftni terminal kao i grad Mukalu koji se smatra uporištem džihadista, naveli su vojni izvori, prenio je AFP.

Neimenovani vojni oficir rekao je za AFP da u Mukali, gradu s oko 200.000 stanovnika borci Al Kaide nisu pružali otpor i da su se povukli na zapad. Vojni izvori su naveli da je u nedjelju sedam jemenskih vojnika poginulo kada je vozilo puno bombi eksplodiralo na jugu Jemena, gde su vladine snage uz vazdušnu podršku arapske koalicije pokrenule ofanzivu protiv Al-Kaide.

Snage lojalne predsjedniku Abedrabu Mansuru Hadiju prije dva dana su pokrenule ofanzivu u Zindžibaru, nakon što su u sličnim napadima džihadisti istjerani iz drugih oblasti na jugu. Do najnovijih sukoba dolazi u trenutku kada predstavnici vlade i pobunjenika, koje podržava Iran, nastavljaju mirovne pregovore uz posredovanje UN u Kuvajtu, koji su počeli u četvrtak.