Špirić pred Vijećem sigurnosti
0

"U Inzkovom izvještaju nema ništa pozitivno o RS-u"

SRNA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić istakao je danas u Njujorku da se pitanje ustavne reforme u BiH ni na koji način ne bi trebalo povezivati sa pitanjem transformacije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Obraćajući se na sjednici Vijeća sigurnosti UN, Špirić je naglasio da ustavna reforma mora biti plod unutrašnjeg razgovora i kompromisa zasnovanog na Dejtonskom mirovnom sporazumu, a nikako rješenje nametnuto sa strane.

"Ne negiram potrebu ustavne reforme, ali smatram da način na koji se pristupa tom pitanju mora biti pažljivije dizajniran, a i mišljenja sam da se jedino metodom korak po korak može ostvariti željeni cilj. Više puta je istaknuto da su u BiH moguća samo evolutivna, a nikako revolucionarna rješenja kada je riječ o ustavnoj reformi", rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, kada god je bio korišten princip "sve ili ništa", BiH je završavala sa "ništa".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH napomenuo je da nije poznato da je reforma Ustava BiH uslov za zatvaranje OHR-a, ali da je zatvaranje OHR-a uslov za novu fazu odnosa BiH i EU.

Špirić je izrazio uvjerenje da se uslovi pet plus dva, koji su potrebni za transformaciju OHR-a u EUSR, neće pretvoriti u pet plus dva plus jedan što bi kako je rekao "stvari dodatno zakomplikovalo".

"S obzirom da sam informisan da će popis imovine koju vrši OHR biti uskoro finaliziran radi ubrzanja rješavanja ovog pitanja, na prošloj sjednici Vijeća ministara predložio sam dopunu odluke po kojoj bi Komisija za državnu imovinu bila zadužena da u roku od 30 dana dostavi preliminarni spisak imovine koja je potrebna institucijama na nivou BiH za izvršavanje ustavnih nadležnosti. Nažalost, ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu bili spremni glasati za takvu odluku, čijom bi realizacijom konačno ispunili uslove za transformaciju OHR-a", dodao je Špirić.

Govoreći o izvještaju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji je dostavljen Vijeću bezbjednosti UN, Špirić je rekao da on ne ostavlja puno prostora za optimizam.

"Plašim se da su i međunarodni predstavnici u BiH upali u istu zamku u kojoj se jedan dio lidera nalazi već godinama, a to je traženje krivca, a ne rješenja. Opet ću ponoviti ono što sam već više puta rekao - u BiH nema ni apsolutno krivih ni isključivo nevinih i molim vas da to imate u vidu prilikom razmatranja bilo kakvih izvještaja o BiH, a Inzkov izvještaj bi za vještog analitičara mogao mnogo više reći o OHR-u i odnosima unutar njega, nego o stanju u BiH", rekao je Špirić.

On je podsjetio da je u više navrata, obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a, naglašavao da Republika Srpska može biti motor razvoja, a ne opasnost po BiH, te da se iz izvještaja visokog predstavnika u BiH naziru konture ovog drugog.

"Nisam u ovom izvještaju mogao da pronađem niti jednu pozitivnu stvar u vezi sa RS i njenim institucijama, iako je opšte poznato i priznato da je RS funkcionalniji i efikasniji dio BiH. Navijački ton u izvještaju, u kojem se ocjene o RS nazivaju opstrukcijama, a ocjene o Federaciji BiH poteškoćama, objektivnog posmatrača ne mogu ostaviti ravnodušnim", naglasio je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH smatra da navodi i ocjene koje se odnose na premijera RS Milorada Dodika, a koje se nalaze u Inzkovom izvještaju, upućuju na zaključak da bi on trebalo da sačeka dok ostali u BiH "politički odrastu", kao i da sačeka dok njihove zadatke odradi OHR i visoki predstavnik.

On je ocijenio da je ovo već proizvelo neviđenu dozu polititičkog parazitizma i da prijeti da uništi kredibilitet, ne samo domaćih institucija, nego i institucija međunarodne zajednice u BiH.

Špirić je informisao Vijeće sigurnosti UN-a da je u proceduru uputio odluku o imenovanju novog ministra bezbjednosti BiH.

"Opredijelio sam se za ovaj korak nadajući se da će strana koju visoki predstavnik nije imenovao u svom izvještaju i koja vrši opstrukciju imenovanja direktora agencija, pokazati pojačanu dozu odgovornosti i odblokirati proces", pojasnio je Špirić.

On je napomenuo da se ne može zanemariti činjenica da ključnim državnim agencijama, koje disponiraju milijardima evra, upravljaju direktori kojima je mandat već odavno istekao, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

"BiH je na prekretnici, a za dalje pozitivne korake i napredak potrebno je mnogo manje površnosti i mnogo više iskrenosti kako domaćih aktera tako i međunarodne zajednice. Takođe je potreban novi optimizam do kojeg možemo doći samo kroz unutrašnji dijalog koji će obezbijediti dalje kretanje na evro-atlantskom putu", zaključio je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da ohrabri vlasti BiH da kroz dijalog traže najbolje moguće rješenje, a visokog predstavnika u BiH da bude snažan podsticaj tom dijalogu.