Ispalili 10 raketa
70

U Hamasovom raketnom napadu ubijena četiri, a ranjeno 10 izraelskih vojnika

F. H.
Foto: Twitter/Warmonitors
Foto: Twitter/Warmonitors
Četiri izraelska vojnika su ubijena, a još 10 ih je ranjeno u raketnom napadu za koji je odgovornost preuzeo Hamas na bazu u blizini Pojasa Gaze u nedjelju, zbog čega je vojska zatvorila ključni granični prijelaz.

Poginuli vojnici su imenovani kao: Štabni narednik Ruben Marc Mordechai Assouline, 19 iz Shaked bataljona brigade Givati, iz Ra'anane, štabni narednik Ido Testa, 19, iz Shaked bataljona brigade Givati, iz Jeruzalema, štabni narednik Tal Shavit, 21, iz 931. bataljona brigade Nahal, iz Kfar Giladija, narednik Michael Ruzal, 18, iz 931. bataljona brigade Nahal, iz Rishon Leziona.

Njihovom smrću broj priznatih ubijenih vojnika u izraelskoj kopnenoj ofanzivi na Gazu porastao je na 267.

Još 10 vojnika je ranjeno, uključujući dva vojnika iz 931. bataljona i vojnika iz Shaked bataljona koji su navedeni u teškom stanju, saopćile su Izraelske obrambene snage. Više od 10 raketa ispaljeno je iz područja Rafaha u južnoj Gazi u napadu, prema IDF-u.

Hamas je rekao da je ispalio rakete kratkog dometa na okupljene izraelske trupe na granici, u blizini južne zajednice Kerem Shalom.

Većina raketa pogodila je područje gdje su trupe bile okupljene na granici,. Vojnici su čuvali vojnu opremu koja je dovezena u to područje za planiranu ofenzivu IDF-a u Rafahu.

Vojska je istraživala zašto protivzračni odbrambeni sistem Iron Dome nije reagovao.

IDF je rekao da je zatvorio prijelaz Kerem Shalom za kamione s humanitarnom pomoći nakon napada. Prema vojsci, raketni napad je izveden iz područja u blizini prijelaza Rafah s Egiptom.