Tajne grobnice
0

U grobnicama na sjeveru Meksika pronađeno 180 tijela

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj tijela pronađenih u masovnim grobnicama u sjevernoj meksičkoj državi Durango porastao je na 180, a među njima su i tijela 12 žena, saopćile su vlasti.

Tijela su otkrivena u pet odvojenih grobnica u Durangu, u potrazi koja traje od 11. aprila, potvrdio je u utorak zamjenik sekretara za javnu sigurnost države Durango Juan Rosales.

On je kazao da su forenzičke analize pokazale da su žrtve ubijene između 2007. i početka ove godine i odbio govoriti o tome ko bi mogao biti osumnjičen za zločine i o identitetu žrtava, prenio je AFP.

Prošlog mjeseca vlasti su otkrile 183 tijela u 40 masovnih grobnica u sjeveroistočnoj državi Tamaulipas, na granici Meksika sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tajne grobnice izazvale su nove kritike na račun vlade predsjednika Felipea Calderona i njegovog neuspjeha da zaustavi krvoproliće, usprkos ofanzivi protiv organiziranog kriminala u koju je uključeno na desetine hiljada vojnika.

Više od 85.000 ljudi učestvovalo je u protestima na glavnom trgu u Mexico Cityju u nedjelju tražeći prekid nasilja u kojem je, po procjenama medija, od 2006. godine ubijeno 37.000 ljudi.

Vezani članci