Restaurirane fotografije
40

Kako je izgledao pronalazak Tutankamonove grobnice

I. S.
Foto: rarehistoricalphotos.com
Foto: rarehistoricalphotos.com
Britanski egiptolog Howard Carter je 1922. godine u Dolini kraljeva, koje se nalazi na zapadnoj obali drevnog grada Tebe u Egiptu, otkrio Tutankamonovu grobnicu.

Kada je Carter stigao u Egipat 1891., bio je uvjeren da da postoji barem jedna neotkrivena faraonska grobnica. Egiptolog je sarađivao s lordom Carnarvonom. Dugo vremena su bezuspješno tragali, a lord je 1922. želio obustaviti potragu i vratio se nazad u Englesku. Ipak, Carter ga je nagovorio da to ne radi.

Čekanje se isplatilo. Carter je ubrzo naišao na prvu od dvanaest stepenica koje vode do Tutankamonove grobnice. Nazvao je Carnavona da što prije dođe. Njih dvojica su 26. novembra 1922. ušli u grobnicu. Tu su pronašli i blago koje je bilo netaknuto više od 3.000 godina.

Počeli su istraživati četiri prostorije grobnice, a 26. februara su pod nadzorom zvaničnika otvorili zlatni sarkofag u kojem je bilo Tutankamonovo tijelo. Utvrđeno je da je grobnica opljakčana najmanje dvaput, ali samo u periodu od nekoliko mjeseci nakon sahrane.

Lokacija grobnice je zaboravljena jer su je poplave zatrpale kamenjem. U godinama koje su uslijedile su iznad ulaza izgrađene kolibe. Naravno, niko nije znao šta se nalazi ispod.

Vezani članci