Ukupno 23 dijela
59

U grobnici u Kini pronađen kalendar star 2.000 godina

D. B.
Kineski arheolozi su pronašli misteriozni set pravougaonih drvenih komada povezanih s drevnim astronomskim kalendarom. Artefakti su otkriveni u izuzetno dobro očuvanoj grobnici staroj 2.000 godina, koja se nalazi na jugozapadu Kine.

Svaki od 23 drvena dijela širok je oko 2,5 i dug oko 10 cm, a prikazuju kineski znak koji se odnosi na Tiangan Dizhi, "Deset nebeskih stabljika i 12 zemaljskih grana", što je tradicionalni kineski astronomski kalendar nastao tokom dinastije Shang, koja je vladala oko 1.600. do 1.045. godine prije nove ere.

Arheolozi vjeruju da je jedan od drvenih komada mogao predstavljati bilo koju tekuću godinu te da su se ostala 22 mogla koristiti za određivanje bilo koje određene godine u drevnom kalendaru.

Kružne perforacije na rubovima svakog komada sugeriraju da su nekada bili povezani. Međutim, još uvijek nije jasno kako je funkcionisao ovaj kalendar. Ovo je prvi put da su ovakvi predmeti pronađeni u drevnoj grobnici iako je praksa pisanja znakova na trake od drveta ili bambusa bila uobičajena u Kini prije nego je izumljen papir.

Drveni dijelovi i mnogi drugi artefakti otkriveni su nedavno u okrugu Wulong udaljenom 1.400 kilometara jugozapadno od Pekinga. U grobnici je pisani spisak svih pokopnih predmeta, a ona je izgrađena 193. godine prije nove ere. To znači da grobnica potiče iz dinastije Zapadni Han, koja je vladala većim dijelom kine od 206. do 9. godine prije nove ere. Potom je uslijedila vladavina dinastije Istočni Han do 220. godine. Ovi periodi se smatraju "zlatnim dobom" u kojem su uspostavljene mnoge kineske tradicije.

Arheolog Wang Meng je rekao da je grobnica zapravo najbolje očuvana grobnica s drvenim komorama, koja je ikad pronađena na jugozapadu Kine.

Vođa projekta Huang Wei je za Global Times rekao da je grobnica sadržavala više od 600 kulturalni artefakata, uključujući lakirani posude, kutije, tegle i tanjire. Također, tu se nalazio i pribor od bambusa, muzičke lule, koplja i tronošci za kuhanje napravljeni od bakra, a pronađene su i drvene figurice, bronzani predmeti i drugo.

Astronom Ed Krupp, direktor Opservatorija Griffith u Los Angelesu, učestvovao je u otkriću grobnice, a za Live Science je kazao su drveni komadi neuobičajeni.

"Značajni su jer predstavljaju prvi i jedini poznati primjer takve vrste natpisa na takvoj vrsti predmeta", tvrdi on.

Do se ne čini da je set drvenih komada mogao funkcionisati kao kalendar, nego su se oni mogli koristiti za upućivanje na bilo koju godinu u 60-godišnjem kalendarskom ciklusu.

"Ako je tako, to nisu 'knjige', nego predmeti korišteni za isticanje određene godine", istakao je on.

Napomenuo je sličnost s praksom u taoističkom hramu u kineskom gradu Suzhou, gdje svaku godinu u ciklusu predstavlja statua koja je posebno označena kada postane aktuelna.

Krupp je kazao da nalazi iz grobnice pokazaju da je u nju sahranjena osoba visokog statusa, jer je riječ o bogatom i skupom materijalu.