Crveni vatreni mrav
31

U Evropu stigla jedna od najgorih invazivnih vrsta mrava: Zbog povoljne klime širit će se kontinentom

B. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Crveni vatreni mrav, jedna od najinvazivnijih vrsta na svijetu, prvi put je pronađen u Evropi. Ovaj uvezeni mrav, poznat po naučnom nazivu Solenopsis invicta, porijeklom je iz Južne Amerike, ali se tokom prošlog stoljeća proširio na veći dio Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Kariba, Kine i Australije.

Ovi insekti postaju agresivni kada ih se uznemiri i imaju ubod koji izaziva nelagodu na koži te mogu izazvati alergijske reakcije. Također mogu nanijeti štetu poljoprivrednim usjevima i lokalnim ekosistemima.

Istraživači su otkrili 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava na površini od 5 hektara u blizini grada Sirakuza na Siciliji u Italiji.

"S. invicta je jedna od najgorih invazivnih vrsta i može se širiti iznimno brzo. Okriće ove vrste u Italiji bilo iznenađenje, ali smo znali da će taj dan doći", kazao je Mattia Menchetti, glavni autor studije i istraživač na Institutu za evolucijsku biologiju u Španiji za CNN.

Iako su crveni vatreni mravi ranije otkriveni u uvezenim proizvodima u Španiji, Finskoj i Nizozemskoj, nikada prije nije bila potvrđena kolonija, što su istraživači prvi put dokazali ovim istraživanjem. Kolonije su pronađene u predgrađu Sirakuze, ali nije jasno kako i kada su vatreni mravi stigli na to područje. Istraživači vjeruju da su insekti morali stići na tranzitnu tačku s velikim aktivnostima ljudi, poput gradske luke.

Mještani su informisali naučnike o povećanju broja uboda mrava od 2019. godine.

Istraživanje je otkrilo da su leteće kraljice mrava vjerojatno stigle na to područje sa sjeverozapada Sirakuze, gdje se nalazi trgovačka luka, putem vjetra. Genetska analiza mrava ukazala je na najvjerojatniji izvor proširenja iz Sjedinjenih Američkih Država ili Kine, gdje je također zabilježena invazivna prisutnost vrste Solenopsis invicta.

Istraživači su izrazili zabrinutost da bi se ovi mravi mogli brzo širiti po cijeloj Evropi, s obzirom na to da je 7 posto kontinenta, uključujući veće gradove kao što su Barcelona, Rim, London i Pariz, klimatski povoljno za ovu vrstu. To sugerira model koji su razvili autori studije. Studija je objavljena u naučnom časopisu Current Biology.

Invazivne vrste izazivaju globalne gubitke od najmanje 423 milijarde dolara svake godine jer doprinose izumiranju biljaka i životinja, prijete sigurnosti hrane i pogoršavaju ekološke katastrofe diljem svijeta, kako navodi izvještaj Ujedinjenih naroda objavljen prošle sedmice.