Nakon zemljotresa
0

U Čileu potrebno izgraditi 70.000 stanova

FENA
Ruševina nakon prvog potresa u Čileu (Foto: AP)
Ruševina nakon prvog potresa u Čileu (Foto: AP)
Gotovo 70.000 stanova treba što prije osigurati za žrtve potresa u Čileu, tri sedmice nakon potresa i cunamija koji su 27. februara pogodili središte i jug zemlje, po humanitarnim izvorima.

"Procjenjujemo da između 60.000 i 70.000 stanova treba sagraditi što prije, a taj broj se može promijeniti", rekao je velečasni Felipe Berrios, osnivač dobrotvorne organizacije "Un techo para Chile" (Jedan krov za Čile), koja želi nabaviti 20.000 drvenih baraka za unesrećene.

Čileanska ministarstva unutarnjih poslova i stanovanja nisu u srijedu raspolagala podacima o broju osoba koje su ostale bez krova nad glavom na čitavom području Čilea, ni o potrebnom broju stanova za njihovo zbrinjavanje. No "ministarstvo potvrđuje naše brojke, budući da smo mi ti koji smo na terenu", dodao je vlč. Berrios.

Čileanski mediji su ove sedmice objavili procjenu UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA), po kojem za 70.000 do 120.000 Čileanaca treba što prije osigurati dom, više od dvije sedmice nakon katastrofe.

U razornom potresu službeno je poginulo 497 ljudi, a za najmanje 200 se ne zna. Šteta koju je pretrpjela infrastruktura procjenjuje se zasad na 30 milijardi dolara (21,8 milijardi eura), prenijela je Hina.