Oboren rekord iz 2005.
30

U Brazilu izmjerena rekordna temperatura od 44,8 stepeni

D. B.
Ilustracija: EPA
Ilustracija: EPA
Brazil je zabilježio najvišu temperaturu u svojoj historiji, koja iznosi 44,8 stepeni.

Rekord je dostignut u nedjelju u gradu Aracuai na jugoistoku brazilske države Minas Gerais. Ove vremenske prilike pripisuju se fenomenu El Nino i klimatskim promjenama, a meteorolozi tvrde da će temperatura vjerovatno pasti ove sedmice.

Prema Nacionalnom institutu za meteorologiju (Inmet), samo tri glavna grada država će bilježiti temperature blizu 40 stepeni, javlja CNN Brasil.

Vladina agencija je saopćila da je temperatura od 44,8 stepeni oborila prethodni rekord od 44,7 stepeni iz 2005. godine. Zbog visokih temperatura je na snazi crveni alarm širom zemlje i to mjeec prije početka ljeta na južnoj hemisferi. Potrošnja energije u Brazilu je dostigla rekordni nivo dok se ljudi pokušavaju rashladiti.

Pjevačica Taylor Swift je otkazala jedan od svojih koncerata u Rio de Janeiru nakon što se jedna osoba srušila i umrla prije nastupa u petak. Organizatori su naveli da je riječ o 23-godišnjoj Ani Clari Benevides Machado, koja je potražila pomoć na stadionu nakon što joj je pozlilo. Transportovana je u bolnicu, gdje je umrla sat kasnije.

Podaci objavljeni prije dvije sedmice pokazali su da je prosječna temperatura u zemlji iznad historijskog prosjeka za period između jula i oktobra. Ekstremni vremenski uvjeti su sve češći i intenzivniji na mnogim mjestima širom svijeta usljed klimatskih promjena.

Naučnici tvrde da će toplotni valovi postati duži i intenzivniji na mnogim mjestima te da će se to nastaviti sve dok čovječanstvo bude ispuštalo stakleničke plinove.

Trenutno je Zemlja u vremenskoj fazi El Nino, tokom koje globalne temperature tipično rastu.