Imaju dobru saradnju
16

Macrona i Lulu ismijavaju zbog "fotografija s vjenčanja", francuski lider se našalio na svoj račun

V. K.
Lula da Silva i Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Lula da Silva i Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron ovih dana boravi u Južnoj Americi gdje se susreo s brojnim političarima, a jedan susret privukao je posebnu pažnju javnosti.

Prvi čovjek Francuske u Brazilu se sastao s predsjednikom ove države Lulom da Silvom. Lideri zemalja razgovarali su o brojnim temama, a posebno su se osvrnuli i na saradnju Evropske unije i južnoameričke trgovinske organizacije Mercosur.

Ipak, fokus javnosti nije bio toliko na sastanku dvojice lidera koliko na fotografijama koje su objavljene iz kabineta oba predsjednika koje pokazuju kako Lula i Macron imaju i više nego prisan i prijateljski odnos.

Mnogi su to iskoristili i za ismijavanje te su objavili fotomontažu predsjednika Brazila i Francuske na naslovnici filma "La La Land", romantične drame u kojoj su inače glumili Emma Stone i Ryan Gosling.

Ovakva fotomontaža očigledno se dopala i samom Macronu koji ju je podijelio na društvenim mrežama te je između ostalog komentirao svoj odnos sa brazilskim predsjednikom.

"Neki su uporedili slike moje posjete Brazilu s onima sa vjenčanja. Ja vam kažem da jeste bilo vjenčanje. Francuska voli Brazil i Brazil voli Francusku. Hvala ti Lula na gostoprimstvu. Mogli smo zajedno šetati Amazonom i potvrditi našu zajedničku odlučnost da se borimo za šume i ljude", rekao je Macron.

Poručio je i kako su razgovarali o ekonomskim i drugim projektima.

"Odlučili smo i da povećamo naučnu, umjetničku i studentsku razmjenu. Vaša pobjeda na izborima, dragi Lula, i način na koji ste uspostavili institucionalnu ravnotežu, mnogo nam znači. Jer, mi vjerujemo u demokratiju. Živjelo prijateljstvo između Brazila i Francuske", zaključio je Macron.