Amnesty International
0

U borbama za Alep najviše stradaju civili

FENA
U novom izvještaju organizacije za nadgledanje poštivanja ljudskih prava Amnesty International navodi se da oružane snage te zemlje napadaju civile artiljerijom, vatrom iz minobacača i iz zraka u gradu Alepu na sjeveru, te da je među poginulima veliki broj djece.

Borbe između vojske sirijskog režima i snaga opozicije vode se već mjesec dana, nakon što su pobunjenici preuzeli nekoliko susjednih mjesta.

Amnesty International dalje navodi da je poginulo i deset članova jedne porodice, među kojima je sedmero djece. Njihov dom je u potpunosti uništen u dva zračna napada šestog augusta.

Tokom bombardiranja grada Halepa snage sirijske vojske pod kontrolom Bašara el-Asada razrušile su bolnicu u dijelu grada koji je pod kontrolom Slobodne vojske Sirije.

Bolnica Sifa, koja je jedina zajedno liječila sirijske vojnike i žrtve režima predsjednika Bašara el-Asada, sada je onesposobljena za daljnji rad.

Od početka sukoba u bolnici su radila dva ljekara i nekoliko medicinara. Oni su svakodnevno primali mrtve i ranjene.

Većina ranjenih je izgubila život po primanju u ovu bolnicu zbog nedostatka lijekova ili zbog gubitka krvi.

Bolnica je tokom zračnih napada od prije nekoliko dana ostala i bez električne energije.

Medicinari su sve načine pokušavali da pomognu ranjenim Sirijcima. Naravno, to rade i danas u gotovo nemogućim uvjetima, prenijela je agencija Anadolija.

Osobe s teškim tjelesnim povredama ljekari šalju u državnu bolnicu u Kilisu, u Turskoj, dok one s lakšim zadržavaju u Halepu.

U drugom po veličini sirijskom gradu od 15. marta prošle godine, kada su počeli sukobi, poginule su čak 2.072 osobe.

Sukobi pobunjeničke Slobodne vojske Sirije i sirijskih snaga sigurnosti pod kontrolom El-Asada i dalje se vode u mnogim mjestima oko Halepa.