Svijet
0

U bombaškim i artiljerijskim napadima u Iraku devet poginulih

SRNA
Devet ljudi je poginulo, a sedam je ranjeno u odvojenim bombaškim i artiljerijskim napadima u centralnom i istočnom dijelu Iraka, saopštila je policija.

U sjevernoj iračkoj provinciji Salahudin, u gradu Samara, gerilci su napali policijski kontrolni punkt bombama i artiljerijom. U ovom napadu poginula su tri policajca, a tri su ranjena, rekao je izvor u policiji provincije Salahudin. Samara se nalazi 110 kilometara sjeverno od Bagdada.

Nakon napada, policijsko vozilo prebacilo je tri policajca u obližnju bolnicu, ali su se na putu za bolnicu sudarili sa civilnim vozilom. U ovom sudaru poginuli su jedan policajac i tri civila.

Jedan policajac poginuo je jutros, a tri su ranjena u eksploziji tri bombe pokraj puta ispred tri škole u gradu Tikrit, u provinciji Salahudin, 170 kilometara sjeverno od Bagdada.

U iračkoj istočnoj provinciji Dijala, pripadnik Al kaide ubijen je dok je pokušavao da postavi bombu pokraj puta u industrijskoj zoni u provincijskoj prijestonici Bakubi, oko 65 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, rekao je izvor u lokalnoj policiji agenciji Sinhua.

U odvojenom incidentu, bomba pokraj puta eksplodirala je u blizini policijske patrole u oblasti Al gatun, oko 6 kilometara zapadno od Bakube i tom prilikom ranjen je jedan policajac.

Iračke snage bezbjednosti u Dijali izvele su operacije potrage širom provincije u posljednja 24 časa i uhapsile sedam osumnjičenih, uključujući tri za kojima je bila raspisana potjernica.

Nasilje i sporadični veliki bombaški napadi još su česta pojava u iračkim gradovima uprkos dramatičnom smanjenju nasilja od vrhunca 2006. i 2007. kada je zemlja bila ogrezla u frakcijskim ubistvima.