SAD
0

U anketama Obama i dalje ispred McCaina

FENA
Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD-a Barack Obama ima prednost od šest posto u odnosu na svoga republikanskog rivala Johna McCaina, dan prije finalne debate dva kandidata.

Prema anketi Reutersa, TV mreže C-Span i instituta Zoghbi, na uzorku od 1.208 birača, 49 posto bi podržalo Obamu, 45 posto McCaina, dok se četiri posto anketiranih izjasnilo kao neopredijeljno.

Obama je ostvario prednost od 17 posto među nezavisnim biračima i zadržao čvrsto vodstvo među ženama, dvije ključne grupe od kojih može zavisiti ishod izbora 4. novembra, naveo je Reuters.

Obama također ima blagu prednost među muškim biračima, povećao je prednost među katolicima i Hispanoamerikancima i vodi u odnosu na McCaina među biračima svih generacija, uključujući one starije od 65 godina koji su bili među najvećim pristalicama kandidata Republikanske stranke.

McCain ima prednost od 11 posto među bijelcima i malu prednost među radnicima s visokim primanjima.

"Sa još tri sedmice (do izbora) može se reći da on (McCain) nema mnogo vremena za promjenu", rekao je istraživač John Zoghbi i dodao da kandidat republikanaca gubi podršku među grupama koje bi trebalo da "ima u džepu".

Obama je preuzeo vodstvo u predizbornoj utrci nakon sedmica ekonomske krize koja je dovela do pada na berzama, kao i plana vlade od 700 milijardi dolara za oporavak finansijskih institucija.

Većina Amerikanaca međutim predviđa daljnje pogoršanje ekonomske krize u zemlji i nije uvjerena da će bilo koji od predsjedničkih kandidata biti u stanju da je riješi, pokazuje najnovije istraživanje koje su proveli USA Today i Gallup.

Od 1.269 anketiranih 84 posto smatra da će se ekonomska situacija u SAD-u pogoršati i pored plana pomoći američke vlade, a rekordnih 91 posto je nezadovoljno kako se stvari odvijaju u zemlji.

Među anketiranima 63 posto nije uvjereno da bi McCain bude li izabran, mogao riješiti ekonomsku krizu, dok 31 posto smatra da bi senator iz Arizone mogao preokrenuti stvari.

Na isto pitanje 50 posto anketiranih je izjavilo kako je uvjereno da Obama može popraviti situaciju u ekonomskoj sferi, u usporedbi sa 44 posto koji u tom pogledu nemaju povjerenja u senatora iz Illinoisa, navela je britanska agencija.