Svijet
0

U Abhaziji počeli predsjednički izbori

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U otcjepljenoj gruzijskoj autonomiji Abhaziji jutros su počeli predsjednički izbori, prvi otkako ju je Moskva priznala kao nezavisnu državu poslije sukoba sa Gruzijom u augustu prošle godine.

Sadašnji predsjednik Sergej Bagapš se kandidovao za drugi mandat, a ima četiri protivkandidata, među kojima su direktor državne transportne kompanije i bivši agent KGB-a Raul Hadžimba i tajkun Beslan Butba, vlasnik dnevnika "Eho Abhazi" i TV stanice "Abaza".

Ruski ambasador u Abhaziji Semjon Grigorjev izjavio je da Rusija, iako nema favorite, nije nezainteresovana za izbore u Abhaziji i dodao da je važno da oni "proteknu mirno i u skladu sa svim demokratskim principima", prenose agencije.

Opozicija smatra da je drugi krug izbora neminovan i već je upozorila na moguće kršenje izbornog procesa i najavila proteste.

Gruzija, od koje se Abhazija otcijepila početkom devedesetih godina prošlog vijeka okrakterisala je izbore kao "komediju" u organizaciji Rusije, naveo je Reuters. Zvanično Zapad ignoriše ove izbore.

Pravo glasanja imaju vlasnici pasoša Abhazije, među kojima nije 40.000 Gruzijaca, koji su ostali u Abhaziji, od kojih samo 3.500 ima takav pasoš, navela je britanska agencija.

Pravo glasa na izborima ima 131.000 registrovanih birača, a po prvi put priliku da glasaju imat će birači izvan Abhazije, za koje će biti otvorena biračka mjesta u Moskvi i Čerkešku. Ukupno 174 birališta u 35 okruga bit će otvorena do 18 sati po srednjoevropskom vremenu, a preliminarni rezultati izbora se očekuju sutra.