Ljudi ispod ruševina
1

U 24 sata 117 granatiranja u Hersonu: Pogođene stambene četvrti, pale 574 granate

N. V.
Lokacija posljednjih napada
Lokacija posljednjih napada
Ruske okupacione snage su jutros ponovo granatirale grad Berislav u Hersonskoj oblasti prilikom čega je pogođena porodična kuća čija stanovnica nije preživjela.

Berislav je napadnut i ranije prilikom čega su civili gađani iz dronova. Osim tog grada pogođena su i brojna druga mjesta, ukupno 117 granatiranja u oblasti Herson prilikom čega su ispaljene 574 granate. Na grad Herson su ispaljene 32 granate.

Ruska vojska je gađala stambene četvrti naseljenih centara Hersonske oblasti, zgradu obrazovne ustanove, preduzeća te biblioteku. U napadima ima i civilnih žrtava.

Odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da se brane na istoku i jugu Ukrajine, kao i da napreduju na melitopoljskom i bahmutskom pravcu i učvršćuju se na postignutim granicama. Tokom proteklog dana došlo je do oko 100 borbenih okršaja. Ruski okupatori napadaju u blizini Avdiivka u oblasti Donjecka.

Žestoke borbe za taj grad se vode već četiri dana, ali ukrajinski branioci su uspjeli zadržati svoje položaje te uspješno izvode stabilizacijske akcije. Grad je uništen razaranjem bolnice, administrativne zgrade i drugih uprava, a ispod ruševina ima civila koje nije moguće izbaviti jer granatiranje ne prestaje.

U centru grada Pokrovsk u oblasti Donjecka je izveden raketni napad na dječiji dom prilikom čega je povrijeđeno 20 civila.