Svijet
10

Twitter: Najviše korisnika povezanih s IDIL-om dolazi iz Saudijske Arabije

Klix.ba
Britanski Independent objavio je spisak zemalja sa najviše Twitter korisnika koji pružaju podršku ili su povezani sa tzv. Islamskom državom. Među njima prvo mjesto ubjedljivo zauzima Saudijska Arabija.

Od 20.000 Twitter naloga koji su uzeti za ovo istraživanje, 866 profila otpada na one koji su prijavljeni u Saudijskoj Arabiji. Slijede Sirija i Irak sa 507 i 453 profila.

Prema podacima Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije i političkog nasilja, ova zemlja jeste i jedan od najvećih izvoznika ratnika u Siriju i Irak. Naime, na strani neke od mnogobrojnih oružanih grupa u Siriji i Iraku bori se oko 2.500 saudijskih državljana.

Što se tiče Evrope, najveći izvoznik je Francuska sa više od 1.600 boraca

Veliki dio boraca dolazi i iz Rusije, čijih čak 1.700 državljana je otputovalo u Siriju ili Irak, uglavnom Čečeni i Dagestanci.

Kako prenosi Independent, broj Twitter naloga može pomoći rasvjetljavanju koliku podršku IDIL ima iz koje države. Naime, cifre o stranim borcima odnose se uglavnom na sve oružane skupine, tako da nisu mjerodavne kada je u podrška tzv. Islamskoj državi.