Irak
0

TV Al-Bagdadia traži oslobađanje novinara koji je Busha gađao cipelama

FENA
Televizija Al-Bagdadia pozvala je u ponedjeljak iračke vlasti da oslobode novinara koji je u nedjelju bacio cipele na američkog predsjednika Georgea W. Busha dok je bio u posjeti Bagdadu.

"Al-Bagdadia traži od iračkih vlasti trenutno oslobađanje svoga novinara Muntazera al-Zaidija, u skladu s demokracijom i slobodom izražavanja koje su novi irački režim i američke vlasti obećale iračkom narodu", navodi se u saopćenju ove televizije.

"Al-Bagdadia traži od iračkih, međunarodnih i arapskih udruženja da podrže zahtjev Muntazera al-Zaidija za oslobađanje", navodi se u saopćenju, prenosi AFP.

Muntazer al-Zaidi je bacio obje cipele na Busha, ali ga nije pogodio, i vrijeđao ga na konferenciji za štampu koju je ovaj u nedjelju održao zajedno s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

Novinar je u privatnom uredu premijera Al-Malikija skočio i povikao: "Ovo je poljubac za oproštaj, pseto jedno" i bacio cipele, jednu za drugom, na američkog predsjednika.

Iračke i američke službe sigurnosti su silom izvele novinara iz ureda, a on je Bushu doviknuo: "Vi ste odgovorni za smrt hiljada Iračana!"

Televizija Al-Bagdadia je osnovana 2005. godine, a financira je jedan irački biznismen.

Vezani članci