Svijet
0

Tužilac za smanjenje kazne Berlusconiju

SRNA
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Italijanski javni tužilac zatražio je danas da sud potvrdi jednogodišnju kaznu zatvora bivšem premijeru Italije Silviju Berlusconiju, koja mu je izrečene zbog utaje poreza, ali da mu umanji kaznu zabrane bavljenja javnom funkcijom sa pet na tri godine.

Petočlano sudsko vijeće danas je saslušalo argumente u ovom postupku. Analitičari ističu da bi odluka Kasacionog suda, koji je najviša sudska instanca u Italiji, mogla ugroziti slabu vladu premijera Enrica Lette, jer zavisi od podrške Berlusconijeve stranke "Narod slobode".

Pet sudija Kasacionog suda razmatra žalbu koju je Berlusconi uložio na presudu kojom je osuđen na jednogodišnji zatvor i petogodišnju zabranu obavljanja dužnosti u javnim službama. Sudijama će, možda, biti potrebno nekoliko dana da donesu odluku. Ukoliko bude podržana presuda protiv Berlusconija, on će morati da napusti parlament, a njegove pristalice su zaprijetile da bi, u tom slučaju, oborile koalicionu vladu.

Budući da je Berlusconi član Senata, čak i ako ga sud proglasi krivim, zabrana obavljanja javnih dužnosti zavisi od glasanja u tom tijelu, što bi moglo da potraje sedmicama ili mjesecima. Berlusconi je prošle godine prvo osuđen na četiri godine zatvora i tri godine zabrane vršenja javne funkcije, ali je sud ubrzo nakon toga preinačio zatvorsku kaznu na godinu dana zatvora.

Sud je odlučio da bivšem premijeru smanji zatvorsku kaznu na osnovu Zakona o amnestiji iz 2006. godine, koji je donesen da bi se smanjila prenatrpanost italijanskih zatvora. Berlusconi je ranije izjavio da bi radije otišao na izdržavanje zatvorske kazne, umjesto da služi kaznu radom u nekoj javnoj službi.