Tajanstvena ličnost
48

Ko je Marta Fascina? U vezi sa Berlusconijem bila je tri godine, a on joj je ostavio 100 miliona eura

V. K.
Berlusconi i Fascina (Foto: EPA-EFE)
Berlusconi i Fascina (Foto: EPA-EFE)
Italijanski mediji u četvrtak su objavili zvanični testament Silvija Berlusconija u kojem je detaljno navedena raspodjela njegove imovine. Među brojnim imenima, svima je pažnju privukao detalj u kojem Berlusconi ostavlja 100 miliona eura Marti Fascini.

Iako je, očekivano, upravljanje Fininvestom Berlusconi povjerio svojoj djeci, mnoge je iznenadila činjenica da je 100 miliona eura ostavio djevojci sa kojom je u vezi tri godine.

Ko je djevojka kojoj je Berlusconi ostavio toliko bogatstvo?

Berlusconi i Fascina su svoju vezu započeli 2020. godine, a mediji su saznali za njihovu vezu nakon što su u javnosti objavljene njihove zajedničke fotografije.

"Nakon skandala i objavljivanja fotografija, Berlusconi i Fascina su započeli svoju vezu te su 19. marta 2022. godine organizovali tzv. 'žurku ljubavi' koja je trebala zamijeniti klasičnu ceremoniju stupanja u brak. Iako su Berlusconijeva djeca bila protiv ove veze, Silvio i Marta su odlučili da žive zajedno", piše španska Marca.

Inače, kada se govori o životu Marte Fascine, Berlusconijeva djevojka rođena je 1990. godine u Calabriji. Odrasla je u Napulju, a studirala je književnost i filozofiju na Univerzitetu u Rimu.

Sa Berlusconijem bila u vezi od 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Sa Berlusconijem bila u vezi od 2020. godine (Foto: EPA-EFE)

"Nakon što je napustila univerzitet, radila je kao urednica u Il Giornaleu do 2018. godine kada se odlučila na iskorak u političkoj karijeru", navodi list.

U međuvremenu, Fascina je obavljala i ulogu zvaničnice AC Milana, tačnije bila je zaposlena u uredu za odnose sa javnošću slavnog nogometnog kluba. Baš u tom periodu, Fascina je i upoznala Silvija Berlusconija.

Kada je riječ o političkoj karijeri, Fascina se na nagovor Silvija Berlusconija 2018. godine kandidovala za Predstavnički dom na listi stranke Forza Italia.

Vremenom, zahvaljujući poznanstvu sa Adrianom Gallianijem, Fascina se nametnula kao jedna od vodećih političkih figura u Berlusconijevoj stranci što joj je omogućilo i veću saradnju sa Berlusconijem.

"Fascina je oduvijek bila prisutna u stranci uz Berlusconija. Posljednjih mjeseci evidentan je njen uspon u stranci uz nekoliko njoj bliskih zvaničnika", navode italijanski mediji.

Ipak, ono što je interesantno, Fascina se jako rijetko pojavljuje u medijima.

"Rijetki intervjui se mogu naći u arhivu kao i jako malo izjava. Više voli da se njen glas čuje u govorima koje objavljuju novine porodice Berlusconi", piše Il Sole 24 ore.

Fascina na oproštaju od Berlusconija (Foto: EPA-EFE)
Fascina na oproštaju od Berlusconija (Foto: EPA-EFE)

Uprkos tome što se ranije nije oglašavala o svojoj vezi sa Berlusconijem, Fascina je tokom ceremonije u katedrali govorila o odnosu sa njim.

"Sa njim sam provela najbolje godine svog života. Naučio me ljubavi i ljubaznosti. Uvijek ću čuvati njegovo 'sunce' u džepu i njegov osmijeh ugraviran u moje srce", rekla je Fascina.

Iako su se Berlusconi i Fascina poznavali relativno kratko, čini se kako je vremenom Fascina uspjela ući u najuži krug onih ljudi kojima je Berlusconi vjerovao.

O tome govori i testament, a vjerovatno će o tome govoriti i politička karijera Fascine koja gotovo pa sigurno procese u stranci koju je osnovao Berlusconi, a čiji je i ona član, neće posmatrati sa strane i bez miješanja.