Uspješna akcija
57

Turski obavještajci u Iraku zarobili istaknutog člana PKK-a, odgovornog za 12 napada

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Turska državna obavještajna agencija (MIT) uhvatila je Ramazana Guneša, člana PKK-a koji je stajao iza 12 terorističkih akata u kojima je u prošlosti ubijeno 60 turskih pripadnika sigurnosnih službi, u iračkom Sulaymaniyahu, prenijeli su mediji u utorak.

Turska obavještajna agencija pojačala je svoje operacije u inozemstvu posljednjih godina kako bi suzbila terorističke aktivnosti u Iraku i Siriji, susjedima Turske.

Samo 2022. godine 23 visoke osobe terorističke skupine eliminisane su u operacijama MIT-a u dvije zemlje, dok je veliki broj članova PKK-a prebačen u Tursku. Od 2018. turske obavještajne službe eliminisale su više od 100 terorista.

Prošle sedmice, član PKK-a koji stoji iza terorističkog napada na istanbulsku ulicu Istiklal prošle godine ubijen je u operaciji MİT-a u Siriji.

Guneš se pridružio terorističkoj skupini 2008. godine i bio je među teroristima koji su se skrivali u ruralnim područjima jugoistočne turske pokrajine Hakkari prije nego što je otputovao u Siriju i Irak.

Od 2009. služio je u krilu "specijalnih snaga" PKK-a, koje su izvodile napade usmjerene na turske sigurnosne snage. Između 2011. i 2017. igrao je aktivnu ulogu u napadima u kojima je ubijeno 60 turskih pripadnika sigurnosnih službi u 12 terorističkih napada u okrugu Çukurca u Hakkariju.

Otkriven je u području Sulaymaniyaha, koje PKK smatra skrovištem. MIT je provodio operaciju nadzora nad Gunešom oko godinu dana prije nego što je poslao grupu terenskih agenata da ga uhvate "kad okolnosti postanu pogodne", izvijestili su mediji.

Sigurnosni izvori rekli su da se Guneš pridružio kolegama teroristima u nekoliko napada, uključujući istodobne napade na žandarmerijske postrojbe i smještaj za policajce 2011. u kojem je ubijeno 26 vojnika, kao i napad 2011. na vojnike na cesti između Çukurce i Hakkarija u kojem je ubijeno devet vojnika.

U augustu 2012. Guneš je bila uključena u napad usmjeren na žandarmerijsku postaju u kojem je ubijeno šest vojnika i dva seoska stražara koji su pomagali sigurnosnom osoblju u protuterorističkim naporima u jugoistočnoj i istočnoj Turskoj. U svom posljednjem poznatom napadu, Guneš je bio odgovoran za ubojstvo vojnika u vojnoj ispostavi u planinskom području Çukurca 5. jula 2017.

Turska već dugo naglašava da neće tolerirati terorističke prijetnje nacionalnoj sigurnosti. Pozvala je iračke dužnosnike da poduzmu potrebne korake kako bi eliminirali terorističku skupinu. Ankara je prethodno napomenula da neće izbjeći ciljanje terorističkih prijetnji ako se ne poduzmu očekivani koraci.

U posljednje dvije godine sve intenzivnije operacije u sjevernom Iraku razorile su uporišta PKK-a u Metini, Avashinu-Basyanu, Zapu i Gari. Nakon iskorijenjivanja utjecaja grupe u ovim regijama, Turska također ima za cilj očistiti Qandil, Sinjar i Makhmour. Planine Qandil u sjevernom Iraku su uporište PKK-a, a skupina je aktivna u mnogim obližnjim gradovima i mjestima. Osim toga, zauzima mnoga sela u regiji odakle pokreće napade na Tursku.

Prošlog aprila Turska je pokrenula operaciju Claw-Lock kako bi ciljala na skrovišta PKK-a u sjevernim iračkim regijama Metina, Zap i Avashin-Basyan blizu turske granice. Prethodile su joj operacije Kandža-tigar i Kandža-orao, pokrenute 2020. kako bi se eliminirali teroristi koji se skrivaju u sjevernom Iraku i planiraju prekogranične napade u Turskoj, prenosi Daily Sabah.