Složeni odnosi
0

Turska u velikim očekivanjima od EU: Želi brže i smislenije korake za ubrzanje članstva

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glavno očekivanje Turske od Evropske Unije (EU) je poduzimanje konkretnih i smislenih koraka koji će ubrzati težnje Turske ka njenom putu u članstvo.

Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan je u podsjetio da Turska ostaje privržena svom cilju članstva u EU i nastavlja slijediti konstruktivne politike za poboljšanje saradnje i dijaloga na svim poljima.

Međutim, ističe da je EU daleko od toga da s vremena na vrijeme pokaže stratešku viziju. Iskoristio je priliku da podsjeti na težinu i ulogu Turske kao aktera stabilnosti i blagostanja usred regionalnih kriza.

Naime, Turska je podnijela zahtjev za članstvo u EU 1987. godine, a njeni pregovori o pristupanju počeli su 2005. godine. U godinama nakon toga, razgovori su u suštini bili zamrznuti zbog političkih blokada.

Kritike EU iznesene u izvještaju su ponovljene na račun Turske iz izvještaja iz prethodnih godina o pitanjima kao što su demokratija, osnovna prava i pravosuđe, što turski zvaničnici odbacuju.

Podsjećamo, ranije je ukazano da evropske lidere na putu Turske ka članstvu u EU najviše odvraća demokratsko nazadovanje i stanje ljudskih pravau Turskoj, zbog čega je malo optimizma da će Erdoganovi i Fidanovi napori promijeniti prirodu veza između Ankare i Brisela.

U vezi sa sporom na ostrvu Kipar, Fidan je rekao da je ključ za pravedno, trajno i održivo rešenje na ostrvu priznavanje inherentnih prava kiparskih Turaka, njihove suverene jednakosti i ravnopravnog međunarodnog statusa.

Fidan je istaknuo i da će Turska nastaviti štititi prava i interese Turske u Egejskom moru i istočnom Mediteranu, te da žele unaprijediti odnose s Grčkom "iskrenim i konstruktivnim dijalogom zasnovanim na pozitivnoj agendi".

Kipar je zaglibljen u decenijama dugom sporu između kiparskih Turaka i kiparskih Grka, uprkos nizu diplomatskih napora da se postigne sveobuhvatno rešenje. Turska u potpunosti podržava rješenje o dvije države na ostrvu koje se zasniva na suverenoj jednakosti i jednakom međunarodnom statusu između njene dvije države.

Također, Fidan je rekao da se strateška saradnja sa zemljama Zaljeva odvija kroz posjete na visokom nivou, bilateralne sporazume i mehanizme saradnje na visokom nivou.

"Ukupni obim trgovine između Turske i šest zemalja članica Vijeća za saradnju u Zaljevu porastao je više od 12 puta u posljednjih 20 godina. Posjete našeg predsjednika Saudijskoj Arabiji, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u julu i sporazumi potpisani tokom ovih posjete predstavljaju važan korak u tom pravcu”, konstatovao je Fidan.

Što se tiče veza s Egiptom, rekao je da su odnosi nedavno ušli u novu eru zajedničkim imenovanjem ambasadora.

Napomenuo je i da je Turska doprinijela miru, stabilnosti i ekonomskom i društvenom razvoju u afričkim zemljama.