Svijet
88

Turska priprema protestnu notu na odluku Bundestaga: Njemačka ovim potezom želi prikriti tamnu stranu svoje povijesti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što je njemački Bundestag jednoglasno izglasao rezoluciju kojom masakr nad Armencima 1915. i 1916. godine priznaje kao genocid, oglasili su se premijer Turske Binali Yıldırım i ministar vanjskih poslova te zemlje Mevlüt Cavusoglu. Obojica su saglasni da je ta odluka neprihvatljiva i da će zategnuti odnose između zemalja.

Novoimenovani premijer Turske i AK partije Binali Yildirim odluku Bundestaga je okarakterisao kao iracionalnu odluku koja će dosadašnje prijateljstvo dviju država staviti na veliki test.

Odluku kojom Bundestag zločine nekadašnjeg Osmanskog carstva u Prvom svjetskom ratu nad Armencima priznaje kao genocid komentarisao je i Cavusoglu na Twitteru.

"Način da se zatvori sopstvena tamna strana povijesti nije da se iznose klevete o povijesti druge zemlje", napisao je Cavusoglu koji se s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom nalazi u službenoj posjeti afričkim zemljama.

Yasin Aktay, glasnogovornik vladajuće AK partije u Turskoj, kazao je da će odnosi s Njemačkom biti ozbiljno narušeni.

Turski mediji izvještavaju da AK partija priprema pisani ukor u parlamentu na odluku Bundestaga. U saopćenju te partije istaknuta je snažna osuda zbog "falsifikovanja historijskih činjenica na ratna dešavanja 1915. godine", tvrdeći da je u suprotnosti s međunarodnom pravnom praksom.

Armenci kažu da su 1915. godine za vrijeme Osmanskog carstva Turci ubili blizu 1,5 miliona ljudi, dok turska strana tvrdi da je ta brojka mnogo manja i odbija naziv genocid.